Žádné zlevňování piva, pane Jurečko. Komentátor se rozepsal o rostoucí závislosti a navrhl přesný opak

20.06.2014 16:15

Pivo je v naší zemi příliš levné, Češi proto propadají alkoholismu a tak by se nemělo zlevňovat, jak navrhoval ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ale naopak zdražovat. Ve své glose na serveru Aktuálně.cz o tom píše komentátor Martin Fendrych.

Žádné zlevňování piva, pane Jurečko. Komentátor se rozepsal o rostoucí závislosti a navrhl přesný opak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Poukazuje na to, že zdražit pivo je v ČR pro politika sebevražda, přitom u nás stojí půllitr piva v hospodě zhruba jedno euro, zatímco v Rakousku a Německu od tří do čtyř eur. „Jiné potraviny máme přibližně stejně drahé, ale pivo tři až čtyřikrát levnější,“ podotýká Fendrych s tím, že i to je důvod, proč k nám jezdí party pijanů z Velké Británie i z dalších zemí.

Komentátor připomněl Jurečkův včerejší útok na exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), kdy ministr zemědělství tvrdil, že právě Kalousek zvýšil spotřební daň na pivo. Nakonec se ukázalo, že Kalousek spotřební daň nezvedl, daň byla zvýšena za ministra financí Eduarda Janoty v době úřednické vlády Jana Fischera.

Na celé věci je podle komentátora pikantní, že i Kalousek se vyděsil, že by na něm mohl ulpět tak strašlivý stín, jakým je zdražení piva, protože poslance ujistil, že ani jako ministr financí, ani jako poslanec nikdy nenavrhoval zvýšení spotřební daně na pivo, ani pro to nikdy nehlasoval.

Závěrem komentátor poukazuje na to, že průměrný Čech za rok vypije 144 litrů piva, přičemž v roce 2012 to bylo 146 litrů, takže spotřeba zlatavého moku u nás klesla jen mírně. Na statistice pak dokazuje, že počet lidí závislých na alkoholu u nás stále stoupá. Proto by se podle něj mělo pivo zdražit „a Češi by ho měli konzumovat mnohem méně“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…