Žádný chaos není, říká Drábek o vyplácení dávek. Jen mediální bublina

26.01.2012 15:17

Zprávy o přetížených úřadech práce a zoufalých lidech hodiny čekajících na své sociální dávky jsou podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka mediální fikcí. Vše prý funguje tak, jak má.

Žádný chaos není, říká Drábek o vyplácení dávek. Jen mediální bublina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

"Za měsíc leden jsme v tuto chvíli vyplatili 98 procent dávek splatných v lednu. Když si vezmete, že máme za sebou okolo osmdesáti procent lednových dnů a je vyplaceno 98 procent dávek, tak si myslím, že to, co se v posledních dnech rozpoutalo jako bublina, vůbec neodpovídá realitě," řekl Drábek v rozhovoru pro server iDNES.cz.

To, co média dramaticky popisují, je podle něj mediální fikce. "Zaznamenal jsem například reportáž České televize, která byla postavena na tom, že pracovnice úřadu práce ukazovala, jak systém, který zpracovává zaměstnanost, to znamená evidenci uchazečů o zaměstnání, je nefunkční, protože když mačká na nějaké tlačítko, tak nefunguje," uvedl ministr. Nicméně to tlačítko je funkce, která je potřebná až v únoru a v lednu vůbec potřebná není, protože z tohoto systému se dávky v nezaměstnanosti budou vyplácet až v únoru. Ano, takovéto nedokonalosti systém má. Skutečně některé funkce, které ještě nejsou potřeba, tak nefungují. Bylo by i špatně, kdyby fungovaly."

Za pár týdnů si najdou zase jiného otloukánka

Dílčí chyby podle Drábka v systému jsou, ale to je normální u každého pilotního provozu. "Samozřejmě při zavádění nových softwarových systémů vždycky dochází k řadě jednotlivých věcí, které je potřeba doladit, napravit. To, že to znepříjemňuje práci těm, kteří se systémem musí pracovat, je jasné. My samozřejmě ty chyby a nedokonalosti vyhodnocujeme a já se budu ptát, kdo je zodpovědný za kterou nedokonalost, za kterou chybu. Ale rozhodně to nejsou chyby takového charakteru, které by působily nefunkčnost systému."

Celý mediální ruch kolem nového systému podle něj za několik týdnů utichne. "Dnes čísla ukazují, že dávky se vyplácejí, k žádnému kolapsu ani zhroucení systému nedošlo. Pokud to tak bude pokračovat, po pár týdnech si jak politická opozice, tak média najdou jiné téma," podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …