Žádný prostor náckům! Zakažte příznivcům AfD vstup do restaurací! Nevěřícně jsme sledovali, jak se v Berlíně demonstruje proti xenofobii

02.04.2017 16:16

REPORTÁŽ Německá Antifa upořádala o víkendu na berlínském náměstí Antonplatz demonstraci. Přišlo několik stovek převážně mladých lidí, kteří přišli vyjádřit svůj nesouhlas se vzrůstající vlnou rasismu a xenofobie vůči přistěhovalcům v Německu.

Žádný prostor náckům! Zakažte příznivcům AfD vstup do restaurací! Nevěřícně jsme sledovali, jak se v Berlíně demonstruje proti xenofobii
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na demonstraci proti rasismu, nacionalismu a AfD

Demonstrace se po boku německé Antify zúčastnili také členové německé komunistické strany (DKP) a němečtí salafističtí muslimové. Na akci byly k vidění transparenty s nápisy: „Fuck Afd!“, „Žádný prostor náckům!“, „Žádný prostor Afd!“ a „Nacionalismus není alternativa!“ Po několika projevech se dal průvod čítající zhruba 400 lidí na pochod čtvrtí Weißensee a zastavil se nedaleko restaurace Zum Nudelholz, ve které se podle řečníků několikrát sešli rasisté z německé populistické strany Alternativa pro Německo (AfD).

Aktivista: Majitel restaurace „tančil s rasisty“

Levicová aktivistka z hnutí Antifa ve svém projevu ostře kritizovala majitele restaurace, který s tím, že se v jeho podniku scházejí rasisté z populistické strany Alternativa pro Německo (AfD), podle ní evidentně nemá žádný problém, a vyjádřila se o něm ve smyslu, že několikrát „tančil s rasisty“.

Aktivistka poté vyzvala obyvatele Weißensee, aby si všímali neonacistů ve svém okolí, hlásili je pronajímatelům nemovitostí a dávali jim najevo, že takové sousedy mít nechtějí. Dále hovořila směrem k provozovatelům restaurací, od kterých za Antifu požadovala zákaz vstupu příznivců AfD.

Dav antifašistů poté sborově pokřikoval hesla: „Nacionalismus je sračka jako nikdy!“, „Za komunismus a anarchii!“, „AfD je rasistická špína!“, „Je nám z vás na zvracení!“, a někteří aktivisté strhávali z lamp samolepky s obráceným logem Antify doplněném o text: „Žádné místo pro demonstrace levicových fašistů!“, „Dávejte pozor na své děti, přijdou vrhači kamenů!“.

Těžkooděnci krotili rozvášněného antifašistu

Průvod po celou několikakilometrovou trasu doprovázelo několik desítek těžkooděnců z důvodu možného střetu s nacionalisty. K žádnému násilnému střetu nedošlo. Pochod provázelo pouze několik ostrých slovních výměn se zhruba desítkou názorových oponentů a dalšími náhodnými kolemjdoucími.

Závěrem pochodu museli těžkooděnci krotit rozvášněného antifašistu s tričkem s nápisem Antifa Madrid a někdo z davu mezi ostatní vhodil dýmovnici. Účastníci antifašistického pochodu se pak v blízkosti náměstí Antonplatz poklidně rozešli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…