Zahradil po německých volbách: Jejich zelené revolucionáře znám z Bruselu, takže upřímné zděšení

27.09.2021 16:11 | Ze sítí

Volební výsledky v Německu už jsou známy, i když na vládu si budou muset Němci ještě chvíli počkat. Co ovšem znamenají pro Česko, to shrnul europoslanec ODS Jan Zahradil. Podle něho končí éra porozumění střední a východní Evropě ze strany Německa, naopak hysterie vůči jádru a uhlí se bude stupňovat. Je zděšen tím, že se na vládě pravděpodobně budou podílet Zelení.

Zahradil po německých volbách: Jejich zelené revolucionáře znám z Bruselu, takže upřímné zděšení
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí
Dle europoslance má lídr SPD Olaf Scholz šanci se zapsat jako jeden z mála sociálně demokratických kancléřů Německé spolkové republiky. „V každém případě si tento politik zaslouží uznání za to, jak svou stranu během půl roku vytáhl o cca 10 procentních bodů a po 19 letech jí zajistil volební vítězství,“ říká o lídrovi socialistů, i když s dovětkem, že časy čtyřicetiprocentních zisků jsou u SPD v nenávratnu.

Naopak pro CDU/CSU se dle Zahradila jedná o historický debakl. „Bude zajímavé sledovat, co to s CDU vnitřně udělá, kam se pohne. Určitě to bude mít dopad na německý vliv uvnitř Evropské lidové strany EPP a obecně na vliv EPP uvnitř EU (což je mj. další silný důvod pro ODS, proč zůstat v ECR a nekoketovat s eurolidovci),“ komentuje výsledek europoslanec.

O Zelených míní, že ačkoliv se jedná o historicky nejlepší výsledek, strana nesplnila očekávání do ní vložená. „Nicméně, protože tuto radikální revolucionářskou partu znám dobře z EP, ve mně jejich vliv v budoucí spolkové vládě vzbuzuje upřímné zděšení,“ prohlásil. Dodejme, že v europarlamentu jsou němečtí zelení v jedné frakci s českými Piráty.

Podle Zahradila je jisté to, že Německo již nebude sympatizovat se střední a východní Evropou. A také, že bude pokračovat „antijaderná a antiuhelná klimahysterie“.

„Je třeba pečlivě sledovat, jaký teď bude postoj Německa k další federalizaci/prohlubování EU,“ nabádá europoslanec s nadějí, že další federalizaci bude blokovat FDP. „Nicméně očekávám příklon k tzv. strategické autonomii EU (po poslední sérii kroků USA, dávajících najevo, že Evropa už pro ně není prioritou) a tedy tlak na zavedení většinového hlasování v zahraničně politických otázkách. Také bude důležité, jakou zahraniční politiku k mimoevropskému světu Německo zvolí - zda zvítězí tradiční ekonomický pragmatismus či lidskoprávní mesianismus (nejlépe symbolizovaný právě Zelenými),“ odhaduje Jan Zahradil. A ptá se: „V každém případě vstoupíme do období mnohem komplikovanějších česko-německých vztahů, než kdykoliv od roku 1989. Jsme na to připraveni?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…