Zahradil roztrhal ministra Petříčka a řekl velmi vážná slova k migrační krizi a brexitu

30.11.2018 20:48

K rusko-ukrajinskému střetu se vyjádřil v pořadu Interview ČT24 europoslanec Jan Zahradil (ODS). Hovořil také o Evropě po brexitu.

Zahradil roztrhal ministra Petříčka a řekl velmi vážná slova k migrační krizi a brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Úvodním tématem byla Zahradilova kampaň pro eurovolby, které se uskuteční v květnu příštího roku. „Tyhle volby jsou skutečně důležitější než třeba ty volby minulé. Zahýbají tou politickou krajinou Evropské unie. Evropský parlament bude vypadat dost jinak. A možná poprvé za těch 20 let, co v evropské politice nebude většinu tvořit frakce eurolidovců a eurosocialistů, ale bude zapotřebí těch politických skupin více,“ zmínil Zahradil. 

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

Následně se rozhovořil o dezinformacích, které by mohly ovlivnit volby. Například ze strany Ruska, o čemž je přesvědčena eurokomisařka Věra Jourová (ANO), že se dít bude. „Paní Jourová používá emocionální slovník. Samozřejmě, že Rusko se pouští do dezinformačních kampaní nejrůznějšího typu. Na druhou stranu dezinfornační kampaně vždy skončily neúspěchem,“ podotkl Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Každá mince má dvě strany, neměli bychom se uchylovat extrémům, které by zaváněly nějakým omezováním svobody projevu a tak dále,“ zmínil europoslanec. Eurokritické hlasy podle něj však v předvolební kampani určitě nabydou na síle. On sám si představuje Evropskou unii jako skupinu států, které se propojují, ale bez toho, aniž by nutily k slepému následovánímu všeho. 

„Nevymýšlejme nějaký jednotný model, mustr pro všechny, ale umožněme každé ze zemí, aby se svým způsobem podílela na řešení migrační krize,“ zdůraznil pak k dalšímu tématu občanský demokrat. „Roční přesuny Evropského parlamentu stojí 160 milionů euro ročně, to je polovina celoročního rozpočtu. Kdybychom zrušili sídlo ve Štrasburku, získáme prostředky, jež by mohly být využívány na vnější ochranu hranic,“ sdělil Zahradil.

Každému státu je podle něj také nutné umožnit, aby v případě, že to tak bude pociťovat, aby znovuobnovil dočasně hraniční kontroly na vnitřních hranicích Evropské unie. Řeč pak byla i o globálním obchodování. „Byl bych rád, aby se Evropská unie stala globálním průkopníkem volného obchodu,“ sdělil. 

Své pak Zahradil také uvedl k brexitu a k uzavírané dohodě. „Problém teď je na britské straně, kde smlouva čelí velkému odporu. Hlasovat se bude 11. prosince, mám obavy, že smlouva v dolní sněmovně schválena nebude. Bude to znamenat, že Velká Británie odejde z EU bez dohody, budeme tak muset jednat podle jiného právního rámce,“ řekl Zahradil, jenž se obává nejistoty a zmatku.

„Byl bych raději, kdyby ta dohoda byla, ale musíme se připravit i na situaci, pokud nebude,“ řekl. „Vyvázat se z takovéhoto svazku není žádné jednoduché cvičení, to je komplikovaná operace. A možná na tomto se ukáže, že odcházet z EU není nic jednoduchého a může to být varování pro ty, kteří by s touto myšlenkou koketovali,“ sdělil. 

„Evropská unie není stát. Uvítal bych tedy, kdyby Evropská komise byla méně politická, naslouchala Evropské radě,“ podotkl také europoslanec. 

Následně se rozhovořil o ministru zahraničních věcí Tomáši Petříčkovi (ČSSD) a o jeho současných tazích a kritice, která se na jeho hlavu snáší. „Okolnosti spojené s jeho jmenováním jsou velmi podobné. Neupírám mu určitou erudici, ale Ministerstvo zahraničních věcí by měl zastávat politik, jenž nevznikne na základě politických handlů,“ poznamenal Zahradil, podle nějž Petříček nemá příslušný politický mandát. 

Anketa

Obáváte se vypuknutí 3. světové války?

hlasovalo: 7501 lidí

„Nemohu o panu ministrovi říct v podstatě nic. Spoustu jeho názorů neznám a když už, tak nic kladného,“ dodal Zahradil. 

Závěrem se pak hovořilo i o rusko-ukrajinském konfliktu. „Je to vážná událost. Je to součást dlouhodobé strategie Ruska, které chce získat zpět status velmoci,“ podotkl Zahradil, že nejde jen o Ukrajinu, ale i o Gruzii či Moldávii. 

„Nemáme v Evropské unii příliš mnoho možností, jak na to odpovědět. To, jestli fungují nebo nefungují sankce, může být předmětem diskuze,“ uvedl. Rusko podle něj také nemůže postupovat jinak než označovat celou událost za ukrajinskou provokaci. „To je velmi běžná propagandistická floskule,“ uzavřel Zahradil, že v této věci je potřeba stát na straně Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…