Zahraniční výbor sněmovny povede Schwarzenberg. Kritice ale neunikl

05.12.2013 12:45

Sněmovní zahraniční výbor povede v souladu s dohodami poslaneckých klubů exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), branný David Kádner (Úsvit) a hospodářský Ivan Pilný (ANO). Do čela petičního výboru poslanci zvolili Zuzku Bebarovou-Rujbrovou (KSČM). Schwarzenberg čelil na dnešním jednání výboru kritice. Zvolen byl ale nakonec poměrně hladce.

Zahraniční výbor sněmovny povede Schwarzenberg. Kritice ale neunikl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Člen výboru Milan Šarapatka (Úsvit) vytkl Schwarzenbergovi, že se za jeho působení stalo Ministerstvo zahraničních věcí ministerstvem lidských práv. "Činnost nebyla v pořádku," řekl. Jaroslav Foldyna (ČSSD) zase připomínal české uznání Kosova.

"Velice jsem dbal, abychom byli v souladu s ostatními evropskými státy," uvedl ke Kosovu Schwarzenberg. Výtku ohledně zasazování o lidská práva, jak řekl, přijímá. Jde podle Schwarzenberga o téma, díky kterému je Česká republika i jako malý stát ve světě slyšet. "Ve skutečnosti to byla dosti úspěšná zahraniční politika," zdůraznil.

Pro exministra zahraničí, který byl jediným navrženým kandidátem, nakonec nehlasovali jen Šarapatka a Foldyna.

V branném výboru prošel poměrně hladce jako jediný nominant Kádner, na čtyři místopředsedy bylo ale pět kandidátů. Uspěli Alexander Černý (KSČM), Ivan Gabal (KDU-ČSL), Bohuslav Chalupa (ANO) a Antonín Seďa (ČSSD). O nominantovi TOP 09 a Starostů Marku Ženíškovi už proto výbor ani nehlasoval.

Pro Pilného do čela hospodářského výboru hlasovali všichni přítomní členové kromě samotného kandidáta, jenž se hlasování zdržel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…