Zákaz EU na ropu z Ruska? Bulharsko ji bude dovážet dál

22.11.2022 14:34

Bulharská přechodná vláda a společnost Lukoil Neftochim Bulgaria, navázaná na ruský Lukoil, uzavřely dohodu, že společnost bude pokračovat v činnosti a vývozu ropných produktů do EU až do roku 2024. Podle Evropské komise tím ale poruší přijaté protiruské sankce, podle kterých je od 5. prosince zakázán dovoz nebo transfer ruské ropy a od února 2023 i všech ruských ropných produktů.

Zákaz EU na ropu z Ruska? Bulharsko ji bude dovážet dál
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ropná rafinérie - ilustrační foto

Pokračování činnosti bulharského Lukoilu podle místopředsedy vlády pro hospodářskou politiku Christo Alexijeva přinese díky daním až 350 milionů eur do státního rozpočtu. „Dnes jsme dosáhli velmi důležitého kroku – od 1. ledna 2023 Lukoil převede zisky ze své produkce a daně do Bulharska, zatímco dosud byly v Nizozemsku nebo ve Švýcarsku, uvedl Alexijev podle informací serveru Euractiv.com.

„Do týdne, poté co Bulharsko přijme příslušné právní akty, přijme dozorčí rada společnosti Lukoil rozhodnutí o přechodu na režim, v němž bude převádět své reálné zisky ze zpracování ropy do Bulharska,“ uvedlo k tomu vedení ruské společnosti.

Ruská společnost uvedla, že se ke smlouvě zavazuje za čtyř podmínek – zachování makroekonomického prostředí, provoz bulharského závodu Lukoil na maximální zatížení, využití ruské ropy Ural a zrušení zákazu vývozu ropných produktů z Bulharska.

Dočasná vláda v Sofii proto hodlá zrušit nařízení předchozí vlády Kirila Petkova, které po 5. prosinci zakazuje vývoz paliv vyrobených ruskou rafinerií v Bulharsku. To umožní ruské společnosti pokračovat v práci v Bulharsku ve stávajícím režimu až do 31. prosince 2024, kdy vyprší platnost zvláštní výjimky pro Bulharsko.

Podle místopředsedy vlády Christo Alexijeva není důvod, proč by Bulharsko nemělo z této situace ekonomicky těžit a přijít o další příjmy do rozpočtu. „Proč se připravit o 400-450 milionů eur do státní pokladny,“ řekl ministr.

Dohoda je pro Lukoil výhrou, protože se díky ní Bulharsko de facto stane základnou pro částečné obcházení evropského ropného embarga. EU totiž ve svém červnovém sankčním balíčku zakázala nákup, dovoz nebo transfer ruské ropy od 5. prosince 2022 a dalších rafinovaných ropných produktů od 5. února 2023. Bulharsko však obdrželo výjimku „vzhledem ke své specifické geografické expozici“ a bude moci nadále dovážet ropu a ropné produkty prostřednictvím námořní dopravy až do konce roku 2024.

Evropská komise podle bulharských médií předem varovala, že Lukoil nemůže z Bulharska vyvážet ropné produkty vyrobené z ruské ropy, ale úřednická vláda tvrdí, že stanovisko Bruselu bylo špatně interpretováno a že Bulharsko může pracovat na základě výjimky na „rafinované ropné produkty vyrobené ve třetí zemi na bázi ruské ropy a vyvezené do jiné země“. Vláda však nenabídla podrobnosti o tom, jak se toto pravidlo vztahuje na Bulharsko jako člena EU.

Lukoil Neftochim Bulgaria, který se ke skupině Lukoil připojil v roce 1999, je největší ropnou rafinerií na Balkáně. Rafinerie se nachází v černomořském přístavu Burgas a byla postavena tak, aby mohla rafinovat pouze ruskou ropu a další vzácné druhy ropy z Blízkého východu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak evidentně, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠUKaHEK , 22.11.2022 16:14:15
Bulhaři a Maďaři mají koule (a v něčem i Poláci), na rozdíl od těch dalších modrožlutých modrožlutých xindlů co se angažují na Ukrajině! A nenechají si z Bruselu od Von der Lejna ...(edit.)...jako Praha!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…