Zákon je šitý na míru nadnárodním korporacím, zuří taxikáři. Budou protestovat

07.04.2019 6:10

V pondělí dopoledne se bude v Praze konat protest řidičů taxi proti novele zákona o silniční dopravě, která podle nich vychází vstříc alternativním poskytovatelům taxislužeb typu Uber či Taxify.

Zákon je šitý na míru nadnárodním korporacím, zuří taxikáři. Budou protestovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Taxi, ilustrační foto

Řidiči se sejdou v 09:00 na Strahově a poté se vydají pěšky na Malostranské náměstí, kde plánují protestní shromáždění. Novelu zákona schválila vláda a nyní ji bude projednávat Parlament. Vozidla taxislužeb by podle ní už nemusela mít taxametr ani střešní svítilnu, ruší i zkoušky z místopisu.

Pro služby typu Uber a Taxify podle řidičů taxi jezdí flotily špatně placených cizinců, které poskytují nekvalitní služby. Protest je podle Sdružení českých taxikářů, které jej organizuje, koordinován s taxikáři ze Španělska, Polska a dalších zemí.

„Novela je šitá na míru nadnárodním korporacím, které dosud podnikaly v oblasti taxislužby pod pláštíkem digitalizace a sdílené ekonomiky,“ uvedlo sdružení. Cílem těchto firem je podle taxikářů obor deregulovat a snížit laťku pro řidiče na naprosté minimum. Vládní novela jim v tom vychází vstříc, míní zástupci řidičů.

Protestující se sejdou na Strahově, do centra města se pak plánují vydat pěšky. Průvod má jít přes Dlabačov, Pohořelec, Loretánskou, Hradčanské náměstí a Nerudovu na Malostranské náměstí, kde se má v 11:00 konat hlavní protestní shromáždění.

Sdružení požaduje stažení navrhované novely a žádá úřady o spolupráci při tvorbě novely, která zohlední skutečné potřeby taxislužby a bude v zájmů českých občanů. „Požadujeme okamžitou reakci příslušných orgánů, které musí konečně vymáhat právo v této zemi. To se dá udělat jediným způsobem – neprodleným vypnutím aplikací Uber a Taxify,“ uvedl předseda Sdružení českých taxikářů Petr Polišenský.

V Praze podle údajů magistrátu působí 9800 taxikářů, další skoro 3000 šoférů jezdí pro Uber a Taxify. Proti alternativním taxislužbám v minulosti taxikáři protestovali opakovaně. Začátkem loňského roku s cílem poukázat na nerovné podmínky v únoru uspořádali čtyři pomalé jízdy Prahou, kdy stovky aut blokovaly dopravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …