Žalobci k obvinění Nečase: Je to otázka celospolečenského významu

12.02.2014 11:11

V trestní věci expremiéra Petra Nečase (ODS) jde o to, zda mají poslanci vykonávat mandát v zájmu všeho lidu. Na svém webu to dnes uvedlo olomoucké vrchní státní zastupitelství, podle nějž má zodpovězení této otázky zásadní celospolečenský význam. Policie Nečasovi v úterý doručila obvinění z podplacení v takzvané kauze trafik pro exposlance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra.

Žalobci k obvinění Nečase: Je to otázka celospolečenského významu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Někdejší premiér a expředseda ODS nesouhlasí s tím, jak orgány činné v trestním řízení v kauze postupují

Olomoučtí žalobci v tiskové zprávě Nečase přímo nejmenují, z kontextu je však jasné, že „zahájení trestního stíhání další osoby" se týká právě něj.

Předmětem trestního stíhání je podle žalobců důvodné podezření, že stíhaná osoba byla v době od října 2012 do ledna 2013 účastna na nabídnutí a následně poskytnutí neoprávněné osobní výhody „konkrétním osobám v postavení úředních osob", a to v souvislosti s projednáváním návrhu na změnu daňových zákonů, který vláda 6. září 2012 předložila sněmovně. Cílem nabídnutí osobní výhody údajně bylo dosáhnout schválení tohoto zákona.

„V této trestní věci jde o zodpovězení zásadní otázky celospolečenského významu, zda v procesu projednávání a schvalování zákonů, které ovlivňují život všech občanů, se mají poslanci ve smyslu svého ústavního slibu řídit svým nejlepším vědomím a svědomím a mandát vykonávat v zájmu všeho lidu, nebo zda a nakolik je přípustné, aby jejich rozhodování mohlo být ovlivňováno slibem nebo poskytnutím osobních výhod," tvrdí vrchní státní zastupitelství.
Tisková zpráva dále uvádí, že o obvinění rozhodl státní zástupce 5. února, přičemž 11. února toto rozhodnutí obviněnému doručili policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). V případě prokázání viny hrozí Nečasovi podle trestního zákoníku jeden rok až šest let vězení, propadnutí majetku nebo pokuta.

Nečasův advokát Josef Lžičař dnes ČTK řekl, že jeho klient dostal dokumenty o obvinění v úterý kolem 17:00. „Jak mi to tlumočil, jsou tam kvanta různých esemesek, všechno se to vztahuje k období, tuším, září až říjen 2012. Potom jsou tam zřejmě ještě nějaké odposlechy," popsal.

Poznatky, kterými policie dokládá údajný trestný čin, jsou podle něj již známé. „Orgány činné v trestním řízení o nich věděly již v prvé polovině roku 2013, protože ke stíhání poslanců ODS došlo v červnu 2013. Mohu si jen klást otázku, proč dochází k takto opožděnému trestnímu stíhání," doplnil právník.

Nečas jakoukoliv korupci popírá. Serveru Reflex.cz řekl, že se mu policie obviněním mstí za jeho trestní oznámení na šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. To podal kvůli tomu, že Šlachta v televizním pořadu pustil část videozáznamu ze zatýkání Nečasovy manželky Jany Nagyové.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V této větvi případu jsou vedle Nečase obviněni bývalá šéfka vládního kabinetu Nagyová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …