Žantovský: Obětí terorismu v Evropě je stále méně. Jestli se začneme obehnávat ostnatými dráty, budou mít teroristé radost

25.12.2015 19:40

Několik velmi pozoruhodných výroků pronesl bývalý velvyslanec v USA, Izraeli a Velké Británii a současný ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský v rozhovoru pro server Blesk.cz.

Žantovský: Obětí terorismu v Evropě je stále méně. Jestli se začneme obehnávat ostnatými dráty, budou mít teroristé radost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

„Intervence USA do Iráku – nezapomeňme, že k ní došlo rok po útocích na Světové obchodní centrum v New Yorku. Spojené státy musely reagovat na tuto hrozbu. To, že na ni reagovaly svržením Saddáma Husajna, je něco, s čím já osobně problém nemám,“ tvrdil Žantovský. Ve skutečnosti útoky na budovy WTO organizovala al-Káida, jejíž tehdejší vůdce Usáma bin Ládin se k tomu později přiznal. Irák pod vládou diktátora Saddáma Husajna ale s touto teroristickou organizací neměl nic společného.

Celý rozhovor s Michaelem Žantovským je ZDE.

Žantovský se dotkl také nedávného sestřelení ruského letounu, což Turecko vysvětlovalo tím, že letadlo proniklo nad jeho území. „To, jak obě strany na něj reagovaly, ukazuje, že obě mají daleko ambicióznější představu o své roli v řešení syrské situace a že přes tento incident si tu roli posilují a eskalují, a to samozřejmě může vést k nebezpečnému vývoji,“ uvedl Žantovský s tím, že Rusko bude chtít hrát na Blízkém východě důležitou roli. To by prý nebylo na závadu, pokud by ta role byla zodpovědná. „Jestliže by ovšem Rusko té role chtělo využít k nějakému dobrodružství, tak jak se kdysi pustilo do dobrodružství v Afghánistánu, dobře víme, jak to dobrodružství dopadlo,“ uvedl. Opomněl ovšem dodat, že podobně neslavně dopadlo také angažmá NATO v Afghánistánu, odkud se vojáci této organizace nakonec byli nuceni stáhnout.

Žantovský si také myslí, že ohledně teroristických útoků v Evropě bychom neměli panikařit. Prý bychom měli dávat velký pozor, abychom nevylévali s vaničkou dítě a hlídali si své vlastní hodnoty a své vlastní svobody. „Protože nedávno jsem četl zajímavou americkou studii, která ukazuje, že přestože krvavé incidenty, ke kterým došlo dvakrát v Paříži, předtím v Londýně, v Madridu, jsou hrozné. Ale z hlediska počtu obětí terorismus v Evropě klesá. A to je paradox, který si, myslím, většina lidí neuvědomuje,“ prohlásil Žantovský, aniž uvedl, o jakou studii šlo a kdo ji vypracoval. Nicméně dodal, že z oné studie vyplývá, že jsme schopni se terorismu bránit.

„Bylo by hrozně nebezpečné, kdybychom z té hrozby zpanikařili a začali se v Evropě obehnávat ostnatými dráty a rušit demokratické zákony. To je přesně to, co by ti teroristé chtěli, a to bychom porazili sami sebe,“ míní také bývalý velvyslanec.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…