Zaorálek: Ne, neposílejme zbraně na Ukrajinu. Byla by to hra s ohněm

05.02.2015 14:01

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nesouhlasí s posláním zbraní Ukrajině, jak k tomu země NATO vybídl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Takové dodávky považuje za hru s ohněm, řekl dnes novinářům. Současná situace na Ukrajině je podle něj rizikovější, než byla za studené války.

Zaorálek: Ne, neposílejme zbraně na Ukrajinu. Byla by to hra s ohněm
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

"Mně připadá, že je to docela nebezpečná myšlenka," komentoval Zaorálek úvahy o vyzbrojování Ukrajinců, které podpořil třeba vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove. "Možná si někdo myslí, že jsme v situaci, která je méně nebezpečná než studená válka, ale já mám někdy pocit, jestli ta současná situace náhodou není ještě rizikovější, než byla studená válka," dodal.

Můžeme se ocitnout v situaci, která bude ještě nevypočitatelnější, než byla za studené války

Podle ministra je dění na Ukrajině nepřehledné. Zatímco za studené války platily určité metody vzájemného informování obou stran o svých úmyslech, tento přístup podle něj už neplatí. "Můžeme se octnout v režimu, který bude ještě nevypočitatelnější než ten tehdy," varoval šéf české diplomacie.

"Je to hra s ohněm," označil Zaorálek případné dodávky zbraní Kyjevu. Pokud by mu totiž Západ začal posílat vyspělé vojenské systémy, musel by podle ministra dodat i odborníky na jejich obsluhu.

Zaorálek proto přivítal středeční prohlášení Bílého domu, který tyto úvahy odmítl. Podobně se vyjádřila i Francie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…