Zaorálek pobouřil Peking. Málem tím způsobil problémy Zemanovi

04.07.2014 7:06

Byznysmeni byli vyplašeni a obávali se o nové vstřícné česko-čínské vztahy a podle MF Dnes dokonce hrozilo, že prezident Zeman nepojede v říjnu na návštěvu Číny. Důvodem byl jeden krok ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Na jednání s Tchaj-wanem měl být původně vyslán náměstek ministra, a to se Pekingu nelíbilo.

Zaorálek pobouřil Peking. Málem tím způsobil problémy Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaorálek, Tejc a Sobotka

Čína Tchaj-wan neuznává jako samostatný stát, ale chápe jej jako jednu ze svých provincií. Když měl jít na oficiální jednání s Tchaj-wanem náměstek ministra zahraničí, Peking byl prý proti a vůbec se mu to nelíbilo. Z diplomatických důvodů se totiž většinou posílají na jednání nižší úředníci. Tak to také nakonec Lubomír Zaorálek vyřešil a schůzky se účastnil vrchní ředitel.

Nicméně podle zdroje MF Dnes to původně vypadalo na roztržku, která by mohla vést až ke zrušení říjnové prezidentské návštěvy Číny. „Situace nevypadala dobře, pokud by se neřešila, byl by to problém a mohlo dojít ke zrušení říjnové návštěvy prezidenta Zemana,“ uvedl prý zdroj blízký Hradu.

Poté, co byl problém vyřešen, se prý Čína zklidnila a dále se pokračuje v přípravách na podzimní návštěvu Číny, od které si hlavně byznysmeni mnohé slibují. Původně se prý obávali, že tímto krokem se naruší nová éra vstřícných vztahů, která započala se Sobotkovou vládou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…