Zaorálek se rozčiluje: Večerní zasedání sněmovny bylo jako bolševický převrat

10.11.2012 16:58

Vládní koalici se během úterního zasedání Poslanecké sněmovny podařilo prosadit vše, co chtěla - úsporný stabilizační balíček, důchodovou reformu i církevní restituce. Podle Lubomíra Zaorálka, stínového ministra zahraničních věcí za ČSSD a místopředsedy Poslanecké sněmovny, největší prospěch z těchto změn bude mít sama vláda. "To je zřejmě poučení, které si ODS odnesla z kongresu. Že se to musí lépe uštrikovat, to by v tom čert byl, aby se to ještě nedalo rok a půl vysedět," řekl v rozhovoru pro server deník.cz.

Zaorálek se rozčiluje: Večerní zasedání sněmovny bylo jako bolševický převrat
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek poukazuje na pozoruhodnou shodu v historickém proudu dějin. “Koalice odhlasovala církevní zákon zrovna 8. listopadu, tedy ve stejný den, kdy před 392 lety proběhla bitva na Bílé hoře, po níž došlo k obrovskému přesunu majetku do rukou katolické církve,“ podotkl. A nyní jsme prý svědky něčeho podobného.

Narušení ústavního principu rovnosti

Noční zasedání Poslanecké sněmovny mu připomínalo bolševický převrat, který se v Rusku odehrál 7. listopadu 1917. „Nikoho nezajímaly naše argumenty. My jsme přitom varovali před prolomením hranice 25. února 1948 či před zavedením zásadní nerovnosti restituentů. Když porovnáme zmírňování majetkových křivd po roce 1990 a nyní, jde ve prospěch církví o mimořádně velkorysé odškodnění,“ prohlásil Zaorálek, podle jehož názoru dokonce dochází k narušení ústavního principu rovnosti při zacházení s majetkem.

Církve podle jeho názoru nejsou vybaveny k tomu, aby spravovaly tak obrovské majetky. Myslí si proto, že zákon o církevních restitucích nebude prospěšný ani občanům České republiky, ani samotným věřícím. „Role církví je přece jiná. Ony představují nějakou tradici, hodnoty, kulturu, architekturu. Jejich činnost v tomto směru má velký smysl, navíc církve po listopadu 1989 přece u nás netrpěly žádným útlakem, dokonce počet duchovních výrazně narostl,“ míní.

Zvýšení daní ve svůj prospěch

Sociální demokraté se podle Zaorálkových slov ještě pokusí zvrátit zvyšování daní. Nevěří, že by vláda daně zvýšila jen proto, aby udržela na uzdě veřejný dluh. „Houby s octem. Ne ve prospěch občanů, ale měsíců, které si ve sněmovně ještě mohou užít. Mně vadí, že sociální demokracie vůbec u toho asistuje. Proto jsem vyzval kolegy v noci na čtvrtek k tomu, aby sněmovnu opustili,“ nechal se slyšet Zaorálek. Dokonce se mu prý v hlavě objevovaly myšlenky na to, jak vymyslet něco zásadnějšího, aby dali najevo, že toto nelze tolerovat a stále se tvářit, že tohle je normální parlament.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: nem

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …