Zaorálek v ČT kroutil hlavou, co se to děje v Británii. Schytala to Mayová, Johnson i další

28.03.2019 20:25

Ani osm různých možností nestačilo britským poslancům k tomu, aby si vybrali, jak odejít z Evropské unie. Proto se znovu nabízí možnost schválení odchodové dohody, kterou s Unií dojednala Theresa Mayová. Ani to, jak se zdá, poslanci zatím nechtějí. Moderátor Daniel Takáč si tentokrát do pořadu Interview na ČT24 přizval předsedu zahraničního výboru a někdejšího ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), aby se jej zeptal, proč se britská politika dostala tam, kde je, a kdy podle něj Velká Británie přestane být součástí EU.

Zaorálek v ČT kroutil hlavou, co se to děje v Británii. Schytala to Mayová, Johnson i další
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

K britskému brexitovému dění Zaorálek na úvod sdělil, že ať to dopadne jakkoli, vnímá to jako důležitou historickou situaci. „Je to vlastně důležitá otázka osudu Británie, torpéduje se několik oblastí jejího života. Právní systém vypadá, že je dnes nejistý, jestli je opravdu životný,“ uvedl s tím, že v tamním parlamentu se dějí věci, které se tam nikdy neděly.

Poslanci ve středu odhlasovali souhlas s odložením brexitu, a to buď na 12. dubna, nebo 22. května. Zvláště brexit bez dohody podle Zaorálka silně ohrožuje ekonomiku a jako další věc zmínil, že rozhodnutí vyvázat se z mezinárodního společenství, kde byla Británie navázána na polovinu obchodu, je bezesporu zásadní.

„Nevím, co se teď s brexitem děje, snažím se to pochopit. Ta situace se v Británii mění tak rychle, že je těžké hodnotit, co se zrovna chystá. Vypadalo to, že by se ani nemuselo zítra hlasovat o prodloužení té doby, ale to by bylo zlé, to byla podmínka toho, co se dohodlo na Evropské radě,“ míní Zaorálek a doplnil, že teď to zase vypadá, že by se hlasovat mohlo.

„Problém je ale v tom, že by se nemělo hlasovat o celém tom balíčku, který je třeba brát jako celek, tedy jak výstupovou dohodu, tak politickou deklaraci. Teď slyšíme, že se to má rozdělit. Záleží však, zda platí, jak řekli pánové Juncker a Tusk, že je to jeden nedělitelný balík,“ přemítal Zaorálek, který bedlivě sledoval, co se odehrálo na poslední Evropské radě, ze které usoudil, že jakékoli další ústupky nebo akceptování budou prý obtížné.

Nyní je situace taková, že konzervativní poslanci po měsících odmítání dohody říkají, že ji podpoří alespoň někteří. Jiní konzervativní poslanci trvají na tom, že ji nepodpoří. „Boris Johnson říkal včera večer ne a dnes ráno zase ano,“ pousmál se Zaorálek nad nevyzpytatelností postojů některých britských politiků.

Rozpadají se kluby obou hlavních stran v britském parlamentu, příčiny této krize čte Zaorálek tak, že se jednoduše řeší věci tím, že se nechce přistoupit na žádné kompromisy a jsou formulovány cíle, které jsou nesplnitelné. „To jednoznačně stojí za současnou britskou krizí. Neustále se tam hraje vnitřní politika a myslí se na to, že zítra budou muset říct voličům: Já si obhájil to své,“ míní předseda zahraničního výboru.

Mnoho otazníků visí podle Zaorálka i nad schopnostmi britské premiérky Mayové. „U ní je pro mě velký otazník, zda je to politička, která je schopna vyvést zemi z té krize, její chování je nekonzistentní a jen se točí v kruhu,“ uvedl.

„Mayová jeden týden bojuje tak, že má člověk pocit, že by jí nevadil no deal brexit, tedy že dohoda nebude, a za dva tři dny to zase změní a bojuje za to, aby získala poslance pro...,“ kroutil Zaorálek hlavou a ke tvrzení Mayové, že lepší žádná dohoda než špatná dohoda, poznamenal, že je to tvrzení velmi pochybné. „Uvrhnout Británii do situace, kdy ekonomické dopady se budou rovnat ekonomické a finanční krizi z roku 2008 a 2009, tak to je těžký úder britské ekonomice,“ zdůraznil s tím, že tvrzení, že je tohle lepší než dohoda, opravdu nerozumí.

Moderátor na to poznamenal, že zítra to mohlo ale vše skončit, když by nebyla dohoda ani žádné odsunutí, a od soboty se mohl hledat nový vztah. „Neměl se tedy najít někdo, kdo by bouchl do stolu a ukončil tohle a nastavil nějaké řešení?“ položil Takáč otázku. „Tohle neskončí, bohužel. I kdyby se dokonce zítra ta dohoda odhlasovala, tak začíná jednání, které vůbec nebude jednodušší než to, které bylo teď,“ je si jistý exministr zahraničí, podle kterého i odhad dva roky je možná dost optimistický. „Upozorňuji, že nám jen tak nespadne kámen ze srdce,“ doplnil.

„A jestli by byl někdo lepší? Kdo? Boris Johnson, který dává najevo, že je třeba najít vůdce, což má být asi podle něj on sám, tak tím si tedy nejsem jistý, že vidím vůdce, který bude pro Evropu daleko lepším partnerem než Mayová,“ pochyboval Zaorálek. „Dokonce Boris Johnson je pro mě ztělesnění toho stejného problému,“ řekl s tím, že u něj vidí kladení cílů, které se nedají splnit. „A další konzervativec, Michael Gove, o tom zase někdo napsal, že se ocitá v situaci jako kdysi Danton za francouzské revoluce. Včera to byl tahoun Odejděme z EU a dnes je shledáván lehkým a málo revolučním,“ poznamenal.

„Ta situace je v něčem patologická. Tohle je skutečná politická krize a nejsem si jistý, že odchod Mayové nám nabídne někoho, kdo bude schopen z tohohle najít cestu ven,“ dodal Zaorálek. Vyjádřil se i k návrhu Mayové, že rezignuje, když ta odchodová dohoda projde.

„Některé poslance tím Mayová získává a jiné ztrácí, žádný zásadní efekt to nemá a je podezření, že zase tak chytrý a strategický krok to ani v tomto případě nebyl,“ doplnil Zaorálek s tím, že se to opět řadí do řady jejích nekonzistentních kroků, které získávají možná chvilkovou výhodu, ale situaci nijak neřeší a nepomáhají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…