Zaorálek volá po návratu k diplomacii. Zbraně bychom prý dnes museli nasadit na tolika místech, že to ani nejde

02.02.2015 18:24

Jaký postoj zastáváme vůči tzv. Islámskému státu? Je pohled ministra zahraničí v této otázce politikou appeasementu, jak řekl Miloš Zeman? A na jaké straně stojí Česká republika v rusko-ukrajinské krizi? I na tyto otázky v dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu odpovídal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Zaorálek volá po návratu k diplomacii. Zbraně bychom prý dnes museli nasadit na tolika místech, že to ani nejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek trvá na svém odmítavém postoji ke sjednocené ozbrojené akci proti Islámskému státu (IS), k níž vyzval prezident Miloš Zeman. Zopakoval pak, že nesouhlasí s vyjádřením Hradu o politice appeasementu, jak se označují ústupky západních velmocí hitlerovskému Německu před druhou světovou válkou. Věří nicméně, že se mu povede s prezidentem sblížit stanoviska. Termín schůzky se Zemanem prý ještě nemá.

"Je to spor o to, jak reagovat a co dělat. A o tom se budeme bavit, protože by bylo dobré, kdybychom naše stanoviska sblížili. Já věřím, že se to povede," uvedl Zaorálek, který se domnívá, že se v zásadních věcech s prezidentem shodují. Oba si prý uvědomují, jak velké nebezpečí Islámský stát představuje. 

"Nemusíme se přesvědčovat v tom, jak je to nebezpečné, jediný rozdíl je v tom, že já si nemyslím, že si teď můžeme dovolit říci, že tam vtrhneme vojensky a budeme to řešit. Především proto, že těch center džihádu je dneska obrovské množství - od Senegalu, Somálska až po Pákistán," zopakoval ministr. Podle něj se navíc ukazuje, že vojenské intervence jsou často přiléváním oleje do ohně. 

"Dnes už není jedna základna, dnes už víme, že ta situace se velice zkomplikovala a ta naše odpověď musí brát v potaz všechnu tu komplikovanost té situace. To není žádné poraženectví, to je způsob, jak čelit tomu nebezpečí, abychom si s ním skutečně poradili," míní Zaorálek, který poukázal například na roli zpravodajských služeb nebo na hledání způsobů, jak omezit financování teroristických struktur. 

O nebezpečí Islámského státu budou hovořit vrchní ústavní činitelé na plánované koordinační schůzce k zahraniční politice 17. února. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude jejím tématem i další postoj k sankcím vůči Rusku kvůli jeho angažmá v krizi na Ukrajině. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…