Západ nás vraždil, Čechů si vážíme. Zeman je víc Srb než náš prezident. Takto Bělehrad očekává naši hlavu státu

01.04.2014 7:03 | Zprávy

Prezident Miloš Zeman dnes zahajuje státní návštěvu Srbska. Reportér ParlamentníchListů.cz byl v Bělehradě již v pondělí a zjišťoval názory místních lidí. Někteří měli v paměti ještě Václava Klause a „nového“ českého prezidenta a jeho názory příliš neznali, jiní se na Zemana naopak těší. Dokonce se objevil názor, že Miloš Zeman je větší Srb než stávající prezident Tomislav Nikolić, který je prý zcela pod vlivem Ameriky a nedovolí si ani slovně podpořit vlastní lidi v Kosovu.

Západ nás vraždil, Čechů si vážíme. Zeman je víc Srb než náš prezident. Takto Bělehrad očekává naši hlavu státu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Srbsko (ilustrační foto z Bělehradu)

Miloš Zeman se měl na státní návštěvu Bělehradu vydat už loni v prosinci. Jenže kvůli úrazu a následné rekonvalescenci byla cesta odložena na počátek letošního dubna. V srbském hlavním městě a někdejší jugoslávské metropoli hlava českého státu zůstane až do čtvrtečního rána, kdy odletí na státní návštěvu Slovinska.

Do Bělehradu s sebou prezident Zeman bere početnou podnikatelskou misi. Kromě setkání se svým protějškem Tomislavem Nikolićem jej čekají i představitelé vlády, což zřejmě nebyla lehká úloha pro hradní protokol a diplomacii.

Nedávno se totiž v Srbsku konaly předčasné volby, které byly záměrně vyvolány zdejší nejsilnější vládní stranou, jež měla v průzkumech výrazně navrch. Prognózy předvolebních průzkumů se potvrdily a Srbská pokroková strana získala téměř padesát procent hlasů a jasnou většinu v parlamentu.

Nová vláda ale ještě není sestavena, takže se český prezident setká nejen s dosluhujícím předsedou vlády Ivicou Dačićem, ale i s dosavadním prvním místopředsedou kabinetu a budoucím premiérem, silně proevropským Aleksandarem Vučićem.

Zeman navštíví i vojenské muzeum a zahájí výstavu

Kromě toho Miloš Zeman položí kytici k hrobu neznámého vojína, zúčastní se česko-srbského podnikatelského semináře a zahájí výstavu o vojenské spolupráci v srbském vojenském muzeu v pevnosti Kalemegdan. Prezident zavítá i mimo Bělehrad, ve městě Ruma navštíví fabriku Mitas Ruma a setká se s jejími zaměstnanci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…