Zaplaťte za flákanec. Volný dostal od poslanců za slavnou bitku pokutu

20.04.2021 22:30

A je to tady. Kauza lednové rušné potyčky přímo na plénu Sněmovny vstupuje do dalšího dějství. Nezařazený poslanec zvolený za SPD Lubomír Volný má zaplatit pokutu, kterou mu uložil imunitní a mandátový výbor. Volný se proti rozhodnutí výboru odvolal, nicméně neuspěl. Postih v úterý potvrdila Sněmovna.

Zaplaťte za flákanec. Volný dostal od poslanců za slavnou bitku pokutu
Foto: screen: ČT24
Popisek: Rvačka v Poslanecké sněmovně.

A co se tedy vlastně na počátku nového roku stalo. Pokutu mu výbor uložil kvůli napadení místopředsedy Sněmovny za ČSSD Tomáše Hanzela.

„Pane předsedající, vaším prostřednictvím k vám samotnému. Pan Marian Bojko se nemusí stydět, protože on není členem zkorumpované politické partaje, která si nazvrací do úst, kdykoliv jde o to, že by mohla přijít o svoje socanské posty ve vládě. Vy jste tady už několikrát předvedli, jací jste vy, socani, zbabělci,“ rozhorlil se tehdy Volný, když dostal slovo.

„Pane poslanče, buď budete hovořit k věci, nebo vás vypnu,“ napomenul jej Hanzel. „Já budu hovořit, jak chci, jsem zvoleným zástupcem lidu, nepřerušujte mě,“ obořil se Volný. „Buď budete mluvit k věci, nebo vás vypnu,“ zopakoval Hanzel. „Tak já si půjdu sednout k vám na klín a řeknu vám to rovnou do vašeho mikrofonu,“ odvětil Volný za smíchu a bouchání přítomných. Následně mu však Hanzel vypnul mikrofon. Volný se otočil a prohlásil: „Já tam přijdu.“ „No tak to přijďte,“ řekl Hanzel. Nečekal asi, že Volný skutečně za jeho stolek vyrazí. 

„Takže jestli se má někdo za něco stydět, tak jste to vy. My víme, jak se vám říká v Karviné, Hanzel desítka. Proč? Hanzel, to je vaše jméno a desítka...,“ už nedořekl Volný. Hanzel mu vypnul mikrofon. Volný se vydal za ním. „Komedie v přímém přenosu. Poprosím, aby přišla ochranná služba,“ řekl Hanzel, když Volný docházel k němu.

V tu chvíli se Volný již chopil Hanzelova mikrofonu a začal za pokřikování poslanců „to není možný“ mluvit do mikrofonu. „Pane Hanzele desítko, takhle mě určitě neumlčíte, jasné,“ začal, Hanzel se mu v tom však snažil zabránit. Oba muži se drželi za ruce, Volný se bránil, že takto nebude umlčen. Mezitím přispěchal na pomoc sociální demokrat Jan Chvojka a snažil se vypnout mikrofon. Z druhé strany pak přispěchal další poslanec ČSSD, Ondřej Veselý, který se snažil Volného odtáhnout za sako. 

Začala strkanice, Volný se však snažil nadále mluvit. „Já jako volený zástupce lidu mám právo se vyjádřit. Jestli tady pudeš, dostaneš flákanec, jasné! Nechte mě vystoupit,“ láteřil Volný a neváhal následně ani použít pěst. „Cos to udělal, p*čo,“ zaznělo také v jednacím sále Sněmovny při strkanici. „Já jsem vás varoval,“ řekl ještě Volný. Poté byl ze sálu odveden ochrannou službou, Hanzel vyhlásil tehdy patnáctiminutovou přestávku.

Za napadení mu uložil výbor pokutu ve výši 90 800 korun, nejvyšší možný trest. Ten v úterý poslanci potvrdili. Volného argument byl, že disciplinární řízení proti němu bylo politicky motivované a nezákonné. Sněmovnu nařkl z toho, že poruší zákon, pokud odvolání odmítne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…