Zásadní kauza z 90. let, ve které jde o velké peníze a má ji na stole i Bradáčová. Již zítra mají vyjít na světlo nové skutečnosti

08.01.2019 15:17

Web Prvnízprávy.cz se zabývá kauzou, která se táhne již hodně dlouho. Figuruje v ní i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Spor se táhne od poloviny devadesátých let a podle posledních zpráv v něm jde o vyplacení směnky v hodnotě 160 milionů korun. Figuruje v něm osoba Tomáše Linharta, kterého kdysi Josef Klíma v pořadu „Na vlastní oči“ popsal jako Anděla smrti. Již zítra mají prý být odhaleny nové informace.

Zásadní kauza z 90. let, ve které jde o velké peníze a má ji na stole i Bradáčová. Již zítra mají vyjít na světlo nové skutečnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Kauza, která znovu leží na stole české spravedlnosti, se táhne od poloviny devadesátých let. Tehdy podnikatel a pražský obchodník s pohledávkami Tomáš Linhart požadoval po dalším podnikateli Čestmíru Motejzíkovi proplacení směnky v hodnotě 75 milionů korun. Směnka byla podle serveru možná zfalšovaná, možná ukradená.

Anketa

Je Jan Hamáček dobrý předseda ČSSD?

5%
81%
hlasovalo: 6071 lidí
Po mnoha letech se k směnce přihlásil její skutečný majitel Miroslav Moškvan a o směnku, jejíž hodnota po letech vyrostla takřka na 160 milionů korun, se přihlásil. V březnu roku 2016 se prý Moškvanovi podařilo prokázat, že směnka náležela jemu a Linhart ji vymáhal neoprávněně. Podal proto na Linharta trestní oznámení a případ zaslal dokonce přímo vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Moškvan se totiž obával, že na nižších úrovních hledačů spravedlnosti má Linhart kontakty, které by mohly prověření trestního oznámení zhatit.

V roce 2001 směnkou stále disponoval pan Linhart a vyrazil s ní do firmy Masokombinát Písek vlastněné Čestmírem Motejzíkem, kde figurovala paní Helena Motejzíková coby předsedkyně představenstva. Paní Motejzíková podepsala Smlouvu o převodu směnečné pohledávky a indosaci směnky. Na základě této smlouvy bylo Linhartovi vyplaceno 11 milionů korun. Motejzík ale chtěl později od smlouvy odstoupit a požadoval vrácení oněch 11 milionů korun.

„V roce 2006 se však rozhodl Motejzík znovu vyjednávat a uzavřel s Miroslavem Moškvanem, který zastupoval Linharta, Dohodu o narovnání, která se přímo odkazovala na v té době již neplatnou Smlouvu z roku 2001. Panu Moškvanovi, což je skutečný majitel původní směnky, totiž zamlčel skutečnost, že od smlouvy z r. 2001, na kterou se v Dohodě o narovnání odkazuje, o rok dříve odstoupil a je tudíž neplatná. Zároveň zamlčel skutečnost, že součástí Smlouvy o převodu směnečné pohledávky a indosaci směnky byl i Protokol sepsaný u notáře JUDr. Martina Krčmy, kde bylo přesně specifikováno, kdy bude směnka vydána, a kde byla též směnka uložena. Na základě této Dohody o narovnání bylo následně vyplaceno Masokombinátem dalších 25 mil. korun! Kuriozitou je i fakt, že těchto dalších 25 mil. korun bylo vyplaceno Čestmírem Motejzíkem i přesto, že věděl, že se dopouští podvodu a trestného činu, neboť samotná Dohoda o narovnání je díky odstoupení od smlouvy z roku 2001 také neplatná. Veškeré tyto skutečnosti však p. Moškvanovi při podpisu této Dohody o narovnání zamlčel,“ popisuje situaci server.

Dle Prvních zpráv teprve nedávno rozhodl Nejvyšší soud v dovolání, že Masokombinát Písek musí zaplatit směnku plus příslušenství v hodnotě takřka 160 mil. Kč a vrátil spor zpět k Vrchnímu soudu s popisem, jak má ve věci dále postupovat. Redakce se prý snaží získat odpovědi na otázky od plk. Radima Dragouna, který byl v září jmenován ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ale o věci prý mlčí i již zmiňovaná a jinak údajně sdílná Lenka Bradáčová.

Mlčení však podle Prvních zpráv nebude mít dlouhého trvání, protože již zítra má proběhnout další líčení, tentokráte mezi majitelem Masokombinátu Písek (či dalších nástupnických či dceřiných společností) a „původním a jediným 100% vlastníkem předmětné směnky panem Miroslavem Moškvanem“, jak server dotyčného popisuje. Redakce Prvních zpráv se dle svého vyjádření chystá líčení účastnit a pokusí se přinést i rozhovory s účastníky. „Ptáte se stejně jako my, proč je česká justice tak na slovo skoupá a slepá? A jakou roli v tom může hrát např. bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec či současný nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman?“ klade server otázky a slibuje, že se pokusí na ně získat odpovědi.

Původní článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…