Zásadní svědectví z USA. Hunter Biden „prodával“ otce. I na Ukrajině

04.08.2023 9:00

Další svědectví v kauze možného ovlivňování ukrajinské justice a úplatků rodině současného amerického prezidenta Joe Bidena. Bývalý obchodní partner prezidentova syna, který s ním seděl v představenstvu ukrajinské energetické společnosti, se ale Bidenových zastal. Nicméně bylo také zmíněno auto za 3 miliony pro prezidentova syna - peníze přišly z Kazachstánu.

Zásadní svědectví z USA. Hunter Biden „prodával“ otce. I na Ukrajině
Foto: Repro Fox News
Popisek: Americký prezident Joe Biden reagoval na dotaz týkající se aktivit jeho syna Huntera dosti podrážděně

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6152 lidí
Devon Archer, bývalý obchodní partner syna amerického prezidenta Huntera Bidena, který spolu s ním seděl v představenstvu ukrajinské energetické společnosti Burisma, byl vyslechnut Dozorčím výborem Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu.

Svoje svědectví poskytl v rámci vyšetřování možného zneužití vlivu Huntera Bidena na svého otce, kterého měl využít ve prospěch zmíněné ukrajinské společnosti, která byla vyšetřována prokurátorem, o jehož odvolání se zasadil právě současný americký prezident Joe Biden.

Ukrajinské úplatky pro Bidenovi?

Připomeňme si, že skandál, který spojuje s korupcí nejen syna současného amerického prezidenta, ale i samotného „nejmocnějšího muže planety“, nabyl na rozměrech poté, co americká televize Fox News zveřejnila dokument FBI, ve kterém stojí, že se na základě dostupných informací ukazuje, že Joe Biden a Hunter Biden údajně „donutili“ generálního ředitele ukrajinské firmy Burisma Mykolu Zlochevského, aby jim zaplatil miliony dolarů výměnou za jejich pomoc při zbavení se ukrajinského prokurátora vyšetřujícího tuto společnost, kde byl Biden junior navíc v představenstvu.

O svědectví Devona Archera informoval prestižní server The Hill, což je americká novinová a digitální mediální společnost se sídlem ve Washingtonu, která se zaměřuje na politiku, obchod a mezinárodní vztahy. Specializuje se také na americký Kongres, prezidentskou a výkonnou moc a volební kampaně.

Zmíněná Archerova výpověď byla podle The Hill pozoruhodným svědectvím ve vývoji vyšetřování Sněmovny reprezentantů, která se po měsíce snažila spojit prezidenta Bidena s obchodními jednáními jeho syna. To vše s ohledem na fakt, že republikáni sledují vyšetřování s cílem impeachmentu zaměřeného na Bílý dům.

Připomeňme v této souvislosti, že impeachment je ústavní žaloba podaná na prezidenta, který se dopustil závažného deliktu a je za to potrestán zbavením funkce. Předmětem je delikt, který je porušením prezidentské přísahy.

Pět důležitých svědectví

Zde je pět klíčových poznatků z Archerova rozhovoru, jak je server The Hill zaznamenal.

Archer si není vědom provinění prezidenta Bidena

Doslova řekl, že „neví“ o tom, že by Joe Biden nějak změnil zahraniční politiku USA, když byl viceprezidentem, ve prospěch svého syna. Nicméně dodal, že Hunter Biden falešně vyvolával u vedoucích pracovníků Burisma dojem, že má vliv na politiku USA.

Archer si není vědom úplatků pro Bidenovi

Podle svých slov totiž nemohl potvrdit obvinění, že majitel Burisma Mykola Zlochevsky provedl dvě platby 5 milionů dolarů Hunteru Bidenovi a jeho otci.

To byla informace, která byla patrná z výše zmíněného dokumentu FBI, který obsahuje zmínku o tom, že Biden byl jako viceprezident zapojen do úplatkářského plánu ve prospěch firmy Burisma. Bílý dům to ale popřel.

„Byl jste někdy informován o tom, že pan Zlochevsky zaplatil 5 milionů dolarů dvěma různým Bidenům?“ zněla otázka, na kterou Archer odpověděl, že ne.

Dodal však, že předpokládá, že Zlochevsky pravděpodobně mluvil o něm a synovi prezidenta USA Hunterovi.

„Ale o těch pěti nic nevím,“ doplnil ještě Archer.

Archer popsal časté hovory mezi oběma Bideny

Podle něj dával Hunter Biden během obchodních jednání velmi často najevo, že komunikuje se svým otcem. Někdy dal dokonce hovor i na hlasitý odposlech, aby o svých hovorech s otcem investory a obchodní partnery přesvědčil.

Podle Archera se ale jednalo o klasické hovory rodinného typu a tématem často bylo to, kde se zrovna Biden senior nachází a jak se tam má.

Archer popsal „značku“ BIDEN

Bývalý obchodní partner Huntera Bidena doslova uvedl, že „značka“ rodiny Bidenových poskytla společnosti Burisma prestiž. Dokonce se vyjádřil tak, že tehdejší viceprezident Joe Biden „přinesl značce největší hodnotu“.

Archer také řekl, že si myslí, že „Burisma by přestala fungovat, kdyby k ní nebyla připojena značka“.

Archer mluví o dvou večeřích Cafe Milano

Jednalo se o večeře, kterých se zúčastnil tehdejší viceprezident Joe Biden v Cafe Milano ve Washingtonu.

Po večeři v roce 2014 si Archer vzpomněl na bankovní převod 142 300 dolarů od kazašského obchodníka, které doputovaly soukromé investiční společnosti Rosemont Seneca Bohai za „drahé auto“ pro Huntera Bidena. Rosemont Seneca Bohai LLC byla v té době ovládaná společností Archer.

Republikáni a Demokraté to vidí odlišně

Jak se dalo předpokládat, svědectví Devona Archera interpretují zcela jinak republikánští politici a zcela jinak američtí demokraté.

Podle Republikánů zjištěná odhalení podporují myšlenku o zapojení prezidenta Bidena do obchodních vztahů jeho syna. Republikáni tvrdí, že svědectví ukazuje, že prezident Biden „lhal“, když v rámci své kampaně vydal prohlášení, že se svým synem nikdy nemluvil o jeho zahraničních obchodních jednáních.

Demokraté ale tvrdí, že Archerovo svědectví ve skutečnosti ukazuje, že prezident nebyl zapojen do zahraničních obchodních záležitostí Huntera Bidena.

Člen sněmovny reprezentantů za Demokraty Dan Goldman, který se osobně zúčastnil hodinového výslechu, řekl, že Archer vypověděl, že protože byl Hunter Biden pod tlakem ukrajinské energetické společnosti Burisma, „musel dát iluzi přístupu ke svému otci“.

Dále se prý snažil Biden junior získat uznání za věci, se kterými neměl nic společného.

Třeba jako byla cesta Joe Bidena na Ukrajinu, kterou podle Archera podnikl Joe Biden sám o své vůli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…