Zásadní zpráva: V Budějovicích zadrželi migranta. V jeho zemi není válka, tak šup s ním pryč? Ne. Podívejte se na postup našich úřadů

09.04.2017 21:21

Irena Válová na serveru Česká justice uveřejnila příběh egyptského migranta, který doputoval z Egypta až do Česka. České ministerstvo vnitra ho chtělo vrátit do první bezpečné země Schengenu – do Itálie, ale Krajský soud v Brně řekl ne. Pokud pomineme skutečnost, že Egypt je oficiálně bezpečnou zemí, kde nezuří válka, ukazuje to slabiny v postupu celé EU – včetně Česka.

Zásadní zpráva: V Budějovicích zadrželi migranta. V jeho zemi není válka, tak šup s ním pryč? Ne. Podívejte se na postup našich úřadů
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

„Egypťan se přeplavil na člunu z Libye do Itálie, odtud přešel do Švýcarska, ze Švýcarska do Německa a z Německa mířil za přítelem do Českých Budějovic. Česká policie ho však zadržela a umístila do zařízení pro cizince v Drahonicích. Muž nyní odmítá návrat do Itálie, kde by mělo být vedeno azylové řízení. Krajský soud v Brně návrat nepřipustil, dokud ministerstvo vnitra nedodá do spisu důkazy o tom, že Itálie je funkční a bezpečná země,“ píše o případu migranta Česká pozice.

Celý text naleznete zde.

Dokazuje to mimo jiné, že se migrační vlna putující z Itálie týká i České republiky, byť jen velmi okrajově, protože rozhodně nelze říct, že by před našimi hranicemi stály desetitisíce až statisíce migrantů. Do Itálie skutečně míří desítky až stovky tisíc lidí. Země ovšem uznává, že je první bezpečnou zemí EU, pročež na jejích bedrech leží provedení azylového řízení se žadateli.  

Anketa

Podporujete Donalda J. Trumpa? (Hlasování od 9.4.2017)

48%
52%
hlasovalo: 6966 lidí

Egypťan prozradil, že v Itálii jakožto první bezpečné zemi Schengenu nezůstal zkrátka proto, že se mu tam nelíbilo. Ze stejného důvodu se tam odmítá vrátit. „Podle jeho názoru existuje důvodná obava, že by byl v případě návratu do Itálie vystaven ponižujícímu, či dokonce nelidskému zacházení,“ podotýká server. České ministerstvo vnitra prozatím soudu nedodalo důkazy, že v Itálii panují standardní podmínky členské země EU, kde se Egypťan nemusí bát. Soud dal proto migrantovi zatím za pravdu.

Celý rozsudek naleznete zde.

„Kromě toho podle soudce Krajského soudu v Brně Lukáše Hloucha by k náležitému zjištění stavu v Itálii neměly sloužit jen zprávy OSN, ale také zejména zprávy z nevládních organizací nebo diplomatických misí,“ doplňuje pro dokreslení situace Irena Válová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…