Zastřelený důchodce při razii FBI. Důvodem facebookové výhrůžky Bidenovi

10.08.2023 17:16

„Gestapo!“ Střelba příslušníků americké FBI, která tento týden při domovní razii způsobila smrt 75letého podporovatele Donalda Trumpa, vzbuzuje vášně. Důchodce Craig Robertson ze státu Utah na sebe připoutal pozornost tajných služeb svými příspěvky na Facebooku, v nichž se chlubil svým údajným záměrem usmrtit prezidenta Joea Bidena. Robertsonovi sousedé však říkají, že stařec, který prý chodil o berli, nepředstavoval žádné reálné nebezpečí. Komentátoři na sociálních sítích navíc připomínají, že když různé celebrity vyzývaly k atentátu na Trumpa, FBI u nich razie neprováděla.

Zastřelený důchodce při razii FBI. Důvodem facebookové výhrůžky Bidenovi
Foto: z internetu
Popisek: FBI

Americká federální policie FBI tuto středu v brzkých ranních hodinách při domovní prohlídce zastřelila tělesně postiženého seniora podporujícího Donalda Trumpa v městě Provo ve státě Utah. 75letý veterán letectva a truhlář v důchodu Craig Robertson, který podle svých sousedů chodil o berli, se dostal do hledáčku bezpečnostních sborů poté, co měl prostřednictvím sociální sítě Facebook činit výhrůžky na adresu prezidenta Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6152 lidí

„Slyšel jsem, že Biden přijede do Utahu. Vyhrabávám svůj starý oblek Ghille a čistím prach z odstřelovací pušky M24,“ napsal údajně Robertson na svůj facebookový profil v souvislosti s plánovanou návštěvou Joea Bidena v Utahu. „Nastal čas na jeden nebo dva prezidentské atentáty,“ přidal prý Robertson v září 2022 na Facebooku s dodatkem „Nejdřív Joe, pak Kamala!!!“ Mnozí, kdo jej znali, si ovšem kladou otázku, zdali by byl 75letý Robertson vůbec ochoten či schopen své výhrůžky zrealizovat, a tudíž panují pochybnosti i o přiměřenosti policejního zásahu, který vedl k jeho smrti.

„Byl to boomer a byl velmi politický a někdy říkal nevybíravé vtipy... ale nic, co by naznačovalo, že by představoval hrozbu,“ uvedl člen tamní komunity Travis Lee Clark, jenž Robertsona znal ze společné práce, kterou spolu odváděli pro místní kostel. Robertson měl podle něj doma přibližně 20 střelných zbraní, což ale prý nebylo pro danou oblast nic neobvyklého. Připomenul zároveň, že pětasedmdesátiletý Robertson měl „křehké zdraví“. Podle ostatních sousedů chodil o berli. „Není možné, že by jel odsud do Salt Lake City, připravil si pušku a vystřelil na prezidenta – stoprocentně ne,“ nechal se slyšet Robertsonův soused Andrew Maunder.

Mnozí komentátoři na sociálních sítích označují zátah FBI, při němž byl Craig Robertson zastřelen, za politický atentát. Někteří dokonce přirovnávají americkou federální policii k represivním složkám Hitlerova nacistického režimu. „FBI právě provedla razii v domě člověka, který na sociálních sítích zveřejnil komentáře namířené proti Joeu Bidenovi. Když FBI vtrhla do domu tohoto muže, zastřelila ho. #Gestapo,“ tweetovala novinářka Laura Loomer.

„Pětasedmdesátiletý muž, který k chůzi potřeboval hůl, byl vybrán FBI k likvidaci. Všimněte si, že žádná ze skutečných výhrůžek smrtí Trumpovi k této reakci nevedla. Čekají nás temné časy,“ obává se aktivista a spisovatel Mike Cernovich.

Komentátoři si dále všímají, že pravidelným násilným výhrůžkám smrtí čelil rovněž bývalý prezident Donald Trump. Tyto výhrůžky přitom mnohdy směřovaly od různých světoznámých celebrit a nikdy nevedly k takovým následkům jako v případě tělesně postiženého důchodce z Utahu, kterého zastřelila FBI v souvislosti s jeho facebookovými příspěvky o Bidenovi.

Například kontroverzní americká zpěvačka Madonna v lednu roku 2017 na protitrumpovské demonstraci ve Washington DC prohlásila: „Hodně jsem přemýšlela o tom, že vyhodím Bílý dům do povětří.“ O tom, že by chtěl spáchat atentát na Trumpa, vtipkoval mimo jiné také hollywoodský herec Johny Depp, když se v roce 2017 nechal slyšet, že „je možná na čase“, aby někdo z jeho profese opět zavraždil úřadujícího prezidenta a navázal tím na vraždu Abrahama Lincolna v roce 1865, kterou měl na svědomí herec John Wilkes Booth.

Americká komička Kathy Griffin pro změnu pózovala s napodobeninou Trumpovy useknuté zkrvavené hlavy.

Jak upozorňují komentátoři na sociální síti X, žádná z výše uvedených celebrit nebyla podrobena razii FBI, natož střelbě federálních policistů tak, jako 75letý tělesně postižený důchodce z Utahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud vím tak i naše BIS chce zvětšit své pravomoci, takže také tak dopadneme ??!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 10.08.2023 17:37:35

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…