Zástupce ukrajinských povstalců ve Francii chtěl „řádně informovat“. Skončil ve vazbě

14.04.2019 20:51

Hubert Fayard, který před rokem a půl v Marseille otevřel zastoupení samozvané Doněcké lidové republiky, je podezřelý z kuplířství a od 4. dubna se nachází v zajišťovací vazbě. Informoval o tom deník Le Monde. List se odvolává na soudní zdroj a píše, že pro Fayarda „pracovaly dívky z východní Evropy“. Zprávu převzala ČTK.

Zástupce ukrajinských povstalců ve Francii chtěl „řádně informovat“. Skončil ve vazbě
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Fayardovo zastoupení je ve skutečnosti nezisková organizace, která sídlí v malé kanceláři u centra Marseille a hrozí ji rozpuštění. O to požádal státní zástupce v Aix-en-Provence, ale proces se ještě neuzavřel.

Samozvaný zástupce ukrajinských proruských separatistů se nejprve pohyboval na krajně pravicové scéně, zastával funkce v Národní frontě (nynější Národní sdružení). Byl též zástupcem starostky městečka Vitrolles nedaleko Marseille. V roce 2007 založil seznamovací kancelář Amour de Russie (Láska z Ruska), která sídlila na stejné adrese jako zastoupení Doněcké lidové republiky.

Po cestě na východ Ukrajiny, kam se vydal v červnu 2017, začal sympatizovat se separatisty a chtěl o situaci v jimi ovládané části Donbasu „řádně informovat“ a hájit zájmy takzvané Doněcké lidové republiky.

Obdobným případem se zabývaly i české soudy. Olomoucký vrchní soud loni v dubnu potvrdil zrušení samozvaného doněckého konzulátu v Ostravě. Činnost spolku, u kterého soud zároveň nařídil likvidaci, byla podle usnesení nezákonná a překrývala se s činností jiných subjektů veřejné správy.

Spolek byl původně zapsán do obchodního rejstříku a jako předmět činnosti měl uvedenu spolupráci s doněckou oblastí. Jen dva dny poté si změnil stanovy a označil se za Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky a předsedkyně spolku Nela Lisková se označovala jako honorární konzulka.

„Což je v rozporu s vídeňskou úmluvou o konzulárních stycích, protože to nerespektuje územní celistvost Ukrajiny,“ uvedl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Lisková centrum otevřela v Ostravě počátkem září 2016. Novinářům tehdy řekla, že v minulosti Doněckou lidovou republiku několikrát navštívila a osobně se jí dotkl tamní válečný konflikt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…