Zástupci Parlamentu proberou předání prezidentských pravomocí

19.10.2021 6:30

Představitelé Senátu se dnes odpoledne sejdou se zástupci stran a hnutí, které uspěly v nedávných volbách do Sněmovny. Mají projednat další postup při předání prezidentských pravomocí během nemoci Miloše Zemana.

Zástupci Parlamentu proberou předání prezidentských pravomocí
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman odvolil na zámku v Lánech

Podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kam byl prezident před více než týdnem převezen, nyní není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

Podle vyjádření prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala, které si Senát vyžádal, je dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu 'hodnocena jako krajně nejistá'. Navíc je málo pravděpodobné, že by se v následujících týdnech Zemanova schopnost zastávat úřad hlavy státu změnila, uvedl v pondělí s odkazem na Zavorala předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Schůzce bude předcházet jednání senátní ústavní komise, která má dopoledne probrat možnosti převodu prezidentských pravomocí na předsedu vlády a předsedu Sněmovny. K tomu je třeba souhlasu obou parlamentních komor. Dolní komora o nich bude moci rozhodovat až na svém ustavujícím zasedání, které začne 8. listopadu. Nejbližší schůze Senátu začne 26. října.

Prezident má v povolební době za úkol podle Ústavy mimo jiné přijmout demisi dosavadní vlády a následně pověřit někoho sestavením vlády nové. Na podpis hlavy státu budou čekat i zákony, které by po předchozím souhlasu nynější Sněmovny schválil příští týden i Senát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…