Zastupitelé Prahy 5 odsouhlasili konec hazardu

19.06.2014 21:36

Zastupitelé Prahy 5 dnes schválili nulovou toleranci hazardu na území městské části. Záměr již v úterý odsouhlasili radní. O případném zrušení všech heren a kasin ještě musí rozhodnout magistrát hlavního města a Ministerstvo financí. Herny povoluje magistrát, kasina ministerstvo. Radnice městské části může tento krok pouze doporučit.

Zastupitelé Prahy 5 odsouhlasili konec hazardu
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Jedním z důvodů, proč se tak radnice rozhodla, je kriminalita spojená s hernami a problém s videoloterijními terminály. "Musíme vyrazit ministerstvu zbraň z ruky. Tento návrh je jediná reálná možnost, jak zamezit provozu videoterminálů," řekl zastupitel, exministr vnitra Radek John (VV), který materiál na jednání přednesl. Podle Johna nestačí redukce heren, kterou schvaluje Praha. Majitelé si totiž namísto hracích přístrojů pořídí videoloterijní terminály. Proto navrhl zakázat hazard celkově.

Zastupitelé diskutovali o tom, zda nezačnou vznikat černé herny, a zabývali se také tím, zda radnici nebude chybět 20 až 25 milionů, které z hazardu každý rok dostane. "Malé peníze to nejsou, ale je to otázka priority. My máme hledat peníze jinde, ne podporovat hazard a lepit tím rozpočet," řekl zastupitel a spoluautor předloženého materiálu Lukáš Herold (ODS). Zastupitel Milan Macek (KSČM) uvedl, že mnohem důležitější téma než získané peníze je problém kriminality s hazardem spojený.

Celkem je v Praze 5 v hernách, restauracích a barech 203 výherních automatů a v kasinech dalších 497 kusů. Videoloterijních terminálů je na 700.

Hazard již zakázaly radnice Prahy 2, 6 a 12 a na pondělním jednání se na tomtéž shodli zastupitelé Prahy 7. V říjnu pak budou o zákazu v referendu rozhodovat obyvatelé Prahy 8.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…