Zažít krachy... Vadí! Německo na tom není dobře

19.07.2023 15:00 | Monitoring

Počet insolvencí v Německu v červnu prudce vzrostl. Výzkumný institut (IWH) zjistil celkem 1050 případů osobních bankrotů a bankrotů obchodních společností. To je o 16 % víc než v květnu a o téměř 50 % víc než stejnou dobou minulý rok. Za prvních šest měsíců roku bylo insolvencemi v 10 % největších podniků postiženo celkem 64 tisíc zaměstnanců.

Zažít krachy... Vadí! Německo na tom není dobře
Foto: pixabay.com
Popisek: Bankrot - ilustrační foto

Podle německého výzkumného ekonomického institutu Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle (IWH) byl v červnu v Německu zaznamenán nárůst počtu insolvencí osobních a obchodních společností. Celkový počet dosáhl 1050 případů, tedy o 16 % více než v květnu 2023 a o 48 % více než v červnu předchozího roku.

Počet insolvencí byl tak o 11 % vyšší, než jejich průměr za měsíc červen v letech 2016-2019, dobou před vypuknutím pandemie covid-19. Institut informoval, že počet insolvencí byl vyšší naposledy v červnu 2016.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41190 lidí
Výzkumný pracovník institutu IWH Steffen Müller uvedl, že pokračující vysoký trend insolvencí je v červnu možno vysvětlit i vysokým počtem pracovních dní a že v nadcházejících měsících lze očekávat mírný pokles. „Předstihové ukazatele IWH naznačují pro nadcházející měsíce opět mírný pokles počtu insolvencí,“ sdělil Müller. Ze zveřejněných dat IWH vyplývá, že k lednu 2023 byl počet insolvencí pod 800.

Analýza dat IWH ukazuje, že v 10 % největších podniků, které šly v červnu do insolvence, bylo postiženo přibližně 15.400 pracovních míst, což je největší hodnota od srpna 2020. V první polovině tohoto roku bylo insolvencí postiženo celkem již 64.000 zaměstnanců, tedy o třetinu více osob, než byl průměr mezi lety 2016-2019. „První polovina roku 2023 byla poměrně silně zasažena insolvencemi,“ shrnul Müller.

Pro své analýzy IWH vyhodnocuje aktuální oznámení německých rejstříkových soudů o insolvenci a propojuje je s bilančními údaji postižených společností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …