Zdecimovat Hamás! Civilním ztrátám se nelze vyhnout, zhodnotil Řehka postup Izraele

06.11.2023 21:40 | Monitoring

Boje na Ukrajině vstoupily do vyčerpávající fáze statické zákopové války, velký ukrajinský průlom se nedá očekávat dříve, než země získá nové zbraně a technologie. To říká tamní náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj, s nímž minulý týden v Kyjevě jednal Karel Řehka, náčelník Generálního štábu AČR. Ten v pořadu Interview ČT24 uvedl, že Ukrajinci nám „kupují čas, abychom si splnili domácí úkoly, které jsme v minulých letech zanedbali“. Komentoval také přípravy na velký konflikt. V rámci konfliktu na Blízkém východě zmínil, jak by postupoval coby izraelský náčelník generálního štábu.

Zdecimovat Hamás! Civilním ztrátám se nelze vyhnout, zhodnotil Řehka postup Izraele
Foto: ČT24
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR Karel Řehka

Řehkův ukrajinský protějšek generál Zalužnyj tvrdí, že Ukrajina je v patové situaci a válka s Ruskem přechází do fáze pozičních bojů, které budou velmi vyčerpávající, a nedá se očekávat zásadní průlom bez nových zbraní. „S největší pravděpodobností nedojde k žádnému hlubokému a krásnému průlomu,“ konstatoval v článku pro týdeník The Economist.

Je tohle podle šéfa české armády definitivní tečka za tím, čemu se říká ukrajinská protiofenziva? „Ono to není úplně překvapivé. Jestli někdo čekal nějakou ofenzivu à la černobílý film z druhé světové války, tak ono to takhle v reálu nebude. Rusko není jednoduchý protivník. Ukrajinci jsou velmi realističtí v pohledu na situaci, což vykazuje i esej generála Zalužného. Mají ale odhodlání,“ uvedl Řehka s tím, že svým způsobem je každá válka do nějaké míry opotřebovávací. Vždy je to nakonec o souboji vůlí.

Rusko-ukrajinský konflikt bude podle něj ještě dlouho pokračovat: „Ukrajinci pořád věří ve vítězství, to je potřeba si říct. Podle mého hodnocení ta válka nemá v dohlednu rychlý konec. Je spousta indikátorů, že se Rusové chystají na dlouhý, vleklý konflikt. Nebavíme se o krátké válce, jedna bitva válku nevyhrává,“ pokračoval Řehka v pořadu Interview ČT24.

„Myslím, že Ukrajinci hledají a budou muset hledat nějaký technologický průlom,“ uvedl Řehka po jednání s generálem Zalužným.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí
Je toho názoru, že Ukrajině by pomohlo, kdyby jí Západ dodal více zbraní a daleko rychleji: „Nejsem přesvědčen o tom, že to rozhodování o tom, kdy se jim co poskytne, probíhá úplně racionálně a na základě chladné promyšlené analýzy nějakého eskalačního rizika. Častokrát tam mají vliv různé tlaky, veřejné mínění. Nakonec se jim to stejně dá, ale kdyby se to Ukrajincům dalo před půl rokem, před rokem, situace mohla vypadat jinak,“ míní.

Následně dodává, že druhá věc jsou i naše reálné možnosti a kapacity: „Nic si nenalhávejme, my jsme se nechystali na velký konflikt, jako Evropa a Aliance na tom nejsme vůbec dobře. Je tu teď snaha to urychleně měnit a je tu snaha připravovat se i na velký konflikt, budovat obranný průmysl a zvyšovat kapacity,“ doplnil generál.

„Nemyslím si, že v dohledné době by mělo dojít k nějakému totálnímu zvratu a k vyřešení toho konfliktu, ale věřím tomu, a Ukrajinci stále věří tomu finálnímu úspěchu,“ uvedl Řehka. Pozornost světa se nyní upírá k dění na Blízkém východě. Při návštěvě v Kyjevě Řehka podle svých slov nevnímal určitou nervozitu Ukrajinců z toho, že by se jejich konflikt mohl ocitnout na vedlejší koleji pozornosti Západu.

Zdůraznil, že Rusko je hrozba i pro Českou republiku, a proto je v jejím největším zájmu Ukrajinu maximálně podporovat: „A my opravdu musíme udělat vše pro to, aby Ukrajinci uspěli. Opravdu Ukrajinci nám kupují čas, abychom si splnili úkoly a dali se dohromady poté, co jsme to roky podceňovali, a abychom byli schopni účinně odstrašit nějaký další konflikt. Měli bychom dělat vše pro to a usilovně přemýšlet, jak Ukrajincům pomoci, aby nakonec uspěli,“ řekl náčelník Generálního štábu Armády České republiky.

Budování obrany bude samozřejmě dlouhodobý proces. „Nejekonomičtější a nejefektivnější v budování armády je dělat to dlouhodobě, protože je třeba rozpočtová stabilita a mít nějakou strategii,“ podotkl.

Připojil komentář k izraelsko-palestinskému konfliktu, kdy izraelská armáda proniká do Pásma Gazy. „Upřímně to není o nějaké mstě, je to o eliminaci existenční hrozby. A přesto všechno, že tím můžete ohrozit civilisty, protože to jinak nejde, a pozor, Izraelci dělají velmi konkrétní kroky, snaží se civilním ztrátám vyhnout, a do značné míry to není možné. To, že ohrozíte rukojmí, je strašné, ale já být izraelský náčelník generálního štábu, tak vládě dávám v podstatě to stejné doporučení – využít příležitost a zdecimovat maximálně infrastrukturu Hamásu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…