Zděšená Petra Procházková na uprchlické trase: Je to strašné, ti lidi ani netuší, že je moře slané

08.11.2015 10:38

Vědí, že se mohou utopit, neumějí plavat. Za cestu, na které jim je zima a mají hlad, zaplatí tisíce eur. Přesto to všechno stojí desítkám tisíc lidí za to, aby nasedli do člunů na moře, které nikdy před tím neviděli. Netušili ani, že voda je slaná. Novinářka Petra Procházková mluvila s uprchlíky v Řecku.

Zděšená Petra Procházková na uprchlické trase: Je to strašné, ti lidi ani netuší, že je moře slané
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Novinářka Lenka Procházková napřed navštívila Turecko a zachytila, jak to vypadá, když se uprchlíci pokoušejí dostat na moře. Peníze převaděčským mafiím předávají mnohem dříve, než se dostanou na pláž a na té následně často zůstanou, protože pašeráci s penězi zmizí, aniž se o své „klienty“ postarají.

Z Turecka potom Procházková přejela na řecký ostrov Chios. Trvalo jí to 40 minut a za cestu zaplatila 25 euro. Uprchlíci platívají za stejnou cestu přes tisíc euro na osobu. A jak se cítí, když dosáhnou řeckých břehů?

„Bylo to šílené, měli jsme člun plný vody, vlny se přes nás valily, děti strašně křičely... Ale dopluli jsme až ke břehu. Manželka vylévala celou cestu vodu. Nevěděli jsme, že je slaná! Tolik nás pálila v obličeji... Ale teď už bude všechno dobré,“ říká mi Achmet z Afghánistánu, který připlul v sobotu dopoledne na Chios, píše novinářka pro server Lidovky.cz.

Prcháme o život

A proč lidé utíkají z Afghánistánu? Před Tálibánem, který posiluje s tím, jak se ze země stahují Američané. Ze země prchají například lidé, kteří pracovali pro vojáky USA jako překladatelé. Ovšem nejen oni. Mezi běženci najdeme třeba Hazáry, které Tálibové považují za nepřátele, jež je třeba vyhladit. Hazárové vyznávají šíitskou verzi islámu. Považují za lepší riskovat život na cestě do Evropy, než čekat, až je Tálibové prakticky jistě zabijí.

Novinářka si všímá ještě jedné věci. Na ostrově Chios se uprchlíků nikdo nebojí, přestože jich tam rozhodně není málo. „Zcela bez problémů stráví na ostrově pár dnů, pak si jako každý jiný občan koupí lístek na loď na pevninu a odplují stejně jako třeba turista... A hlavně, nikdo se jich tady nebojí. A to přesto, že teď tvoří podstatné procento z obyvatel ostrova. Nezvýšila se tady ani kriminalita, ani nestoupl počet krádeží v obchodech,“ uzavírá Procházková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…