Zdravotnický materiál přes e-aukce? Nemocnice v Ostravě se k tomu nemá

30.07.2012 18:12

Ostrava a její organizace využívají jednotný systém elektronických nákupů, díky kterému nakupují zboží za ceny vysoutěžené v elektronických aukcích. O tom, že tak město i jeho organizace šetří, není podle všeho pochyb. Za dva roky fungování systému Ostrava ušetřila přes 120 milionů korun. Stále jsou ale organizace, které se do systému nezapojily.

Zdravotnický materiál přes e-aukce? Nemocnice v Ostravě se k tomu nemá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentky lékařské fakulty

Patří mezi ně například městský obvod Ostrava-Jih, nebo Městská nemocnice Ostrava. Nemocnice by měla v aukcích soutěžit především léky a zdravotnický materiál, které by pak za nižší ceny mohly nakupovat i další organizace města. Zapojuje se ale velmi pomalu. Možná i proto přistupují organizace, jako jsou domovy pro seniory nebo dětské centrum k tomu, že si zdravotnický materiál soutěží přes systém samy.

Například Dětské centrum Domeček nedávno soutěžilo v elektronické aukci  zdravotnický materiál pro dětské pacienty. Původní objem zakázky byl 152 tisíc korun. Po e-aukci a hodnocení kvality, které je součástí každé aukce na takovýto typ zboží, Dětské centrum Domeček ušetří přes 25 procent oproti původní ceně. V tomto případě je to přes 38 tisíc korun.

Domov pro seniory Kamenec vysoutěžil v e-aukci o 50 procent nižší ceny u obvazového materiálu. Ušetří tak přes 100 tisíc korun, které může domov použít na to, na co potřebuje.

Městská nemocnice v Ostravě neboduje

Otázkou je, kolik by mohly organizace ušetřit, kdyby veškerý zdravotnický materiál a léky soutěžila přes systém elektronických nákupů přímo Městská nemocnice Ostrava. Ta má totiž mnohem větší objemy nakupovaného zboží, takže se dá očekávat, že by i v e-aukci mohla dosáhnout na ještě zajímavější ceny. Dodavatelé by se totiž o tak zajímavý objem zakázky rozhodně poprali.

Ostrava každý měsíc zveřejňuje Žebříček všech městských organizací, jak hospodaří a jak plní stanovený plán úspor. Jedna z největších organizací města, Městská nemocnice Ostrava, se však pohybuje na spodních příčkách.

„Žebříčky organizací porovnávají hospodaření jednotlivých organizací. Ukazují, zda organizace evidují veškeré své nákupy elektronicky přes jednotný systém, zda nakupují za ceny vysoutěžené v elektronických aukcích, a kolik díky tomu už ušetřily,“ uvedl Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCENTRE, která systém elektronických nákupů pro město provozuje.

reklama

autor: tan

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …