Zdražení elektřiny? Stanjura tvrdí, že nebude. Plošná opatření by šla, ale byla by moc nákladná

15.10.2023 17:25 | Monitoring

Zdražení elektřiny? Ne, nebojte se. Alespoň tak mohla vyznít slova ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), která pronesl v pořadu Otázky Moravce v České televizi.

Zdražení elektřiny? Stanjura tvrdí, že nebude. Plošná opatření by šla, ale byla by moc nákladná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se domnívá, že cena u nízkého napětí bude stejná jako nyní. „Nikomu se nezvýší výrazně cena, průměrné zvýšení bude nula,“ podotkl Stanjura v nedělním poledním diskusním pořadu. Snažil se tak vymýtit obavy, že by se na cenách energií mohlo projevit opětovné zavedení poplatků za obnovitelné zdroje energie a zvýšení distribučních poplatků. 

Stanjurovo tvrzení je tak odlišné od tvrzení ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN), který nedávno odhadl růst cen až o deset procent. 

Ceny energií se podle ministra financí Stanjury neodrazí ani na inflaci. Jeho slova okomentoval šéf Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. „Kdyby se zvýšila, ve spotřebitelském koši se to odrazí o 0,3 nebo 0,4 procenta. Ale jsou ještě úvahy, jestli nepoklesne cena silové složky elektřiny,“ uvedl. 

Obavy ze zdražení cen energií naopak má exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Ministr financí Stanjura také nepředpokládá, že vláda kvůli zvýšení velkoobchodní ceny plynu pro evropský trh v posledním týdnu znovu zavede plošná opatření, která by zajistila snížení nákladů domácností a firem. Vláda podle něj připravila adresná řešení, která jsou pro stát levnější než plošná a pro potřebné přínosnější. Plošná opatření jsou podle něj relativně rychlá, ale nepřesná.

„Každé dění na Blízkém východě, a to určitě není stabilní oblast, má dopad na Evropu nebo na svět jako takový. To, že je během jednoho týdne nějaký výkyv cen, například plynu, tak proti tomu, co bylo v roce 2022, je to nízko,“ uvedl Stanjura. Dodal, že ani kdyby byla situace dlouhodobá, nepředpokládá plošné zavedení příspěvku na energie. „Plošná opatření jsou relativně rychlá, ale finančně náročná a veřejné peníze pak inkasují i ti, kteří tu pomoc nepotřebují,“ uvedl. Za letošní rok podle něj ze státního rozpočtu na podporu energií půjde 110 až 120 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak tihle dva vejlupci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseyehla , 15.10.2023 18:19:40
slibujou, že to horší nebude - to je evidentně hodně špatný znamení! Svetry, svíčky, k tomu žrát cvrčky, jezdit na kole i v osmdesáti letech a ve sněhu do práce, s čím ještě stihnou přijít, než je hněv lidu konečně smete!? A kdo to pak bude tady dávat dohromady? :-(

|  8 |  0

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…