Zdražovat se bude dál. Zdravé finance? Ne! Fialovy sliby národu rozbořeny

27.12.2023 18:40 | Monitoring

Ekonom Lukáš Kovanda zanalyzoval úterní novoroční projev premiéra Petra Fialy (ODS), aby vyvrátil mnoho jeho tvrzení týkající se konce zdražování. „Zdražování bude pokračovat, jen pomalejším tempem než letos nebo loni,“ uvedl ekonom na sociální síti X, kde nabídl vysvětlení, proč tomu tak bude. Stejně tak ani veřejné finance nebudou v příštím roce „zdravé“, jak předseda vlády tvrdí.

Zdražovat se bude dál. Zdravé finance? Ne! Fialovy sliby národu rozbořeny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Premiér Fiala se ve vánočním projevu věnoval inflaci. Jeho slib, že „příští rok skončí neustálé zdražování“, však ekonom vyvrátil jako nepravdu. „Zdražování bude pokračovat, jen pomalejším tempem než letos nebo loni. A sice – nejpravděpodobněji – tempem zhruba třetinovým v porovnání s letoškem a přibližně pětinovým v porovnání s loňskem,“ uvedl Lukáš Kovanda.

Celoroční inflace by se v roce 2024 měla pohybovat kolem tří procent. Takto poměrně nízká úroveň inflace – stále však nad dvouprocentním inflačním cílem České národní banky – umožní, že, jak tentokrát správně řekl premiér, po letech „reálné mzdy začnou opět růst“. Nominálně by mzdy měly totiž roku 2024 růst zhruba o 6,5 procenta, což při přibližně tříprocentní inflaci bude značit vskutku růst také právě reálných mezd – o zhruba 3,5 procenta, dodal ekonom.


Premiér Petr Fiala pronesl vánoční projev. (Screen: ČT24)

Nelze však přes to všechno tvrdit, jak tak činí premiér, že „Česká republika začne mít příští rok po mnoha letech zdravé veřejné finance“. To je příliš optimistické tvrzení. Fakt, že se veřejné finance podaří dostat pod kontrolu, ještě neznamená, že jsou hned zdravé. Spíše je namístě hovořit o tom, že zásadním způsobem započalo jejich uzdravování, uvedl na pravou míru následně Kovanda.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57668 lidí
Premiér si tím podle Kovandy zřejmě připravuje půdu pro to, aby už vláda do voleb v roce 2025 nemusela činit žádné zásadnější ozdravné kroky v oblasti veřejných financí. „S blížícími se volbami jsou totiž takové kroky stále rizikovější z hlediska šance na volební úspěch vládních stran v roce 2025. Když však nyní premiér v předstihu označí veřejné finance příštího roku za ‚zdravé‘, zjevně tím sází na to, že upokojí veřejnost a utiší volání po dalších ozdravných krocích, jež její část stále žádá,“ míní ekonom.

„Veřejné finance ale ani v příštím roce prostě zdravé nebudou. Zároveň však nebudou ani v žádném rozvratu, jak ještě nedávno varovali někteří dokonce i vládní politici či někteří experti. V rozvratu ani nikdy nebyly. Pokud by byly, nebude nyní moci premiér deklarovat, že veřejné finance již příští rok budou zdravé. Jeden konsolidační balíček, podle podstatné části ekonomů navíc poměrně měkký, by nikdy nemohl tak rychle, za rok, dostat veřejné finance z údajně rozvráceného stavu do stavu plného zdraví. Tím, že premiér už v příštím roce vyhlíží zdravé veřejné finance, vlastně přiznává, že jejich stav nikdy nebyl až tak kritický, jak někteří výše zmínění – spíše v rámci politického boje – tvrdili,“ upozornil Kovanda.

Patrné je to podle jeho slov například z hodnocení tří světově nejvýznamnějších ratingových agentur – Moody’s, Standard & Poor’s a Fitch Ratings. Ty už přes čtyři roky, tedy ještě od doby před vypuknutím pandemie covidu-19, hodnotí úvěruschopnost České republiky stále zcela stejnými známkami. Přitom za tu dobu se v rámci politického zápasu tuzemské veřejné finance označovaly tu za rozvrácené, ba spějící do bankrotu, tu, jak nyní vidíme, za zdravé, alespoň tedy ve výhledu pro nadcházející rok. Z hlediska ratingových agentur jsou však na tom tuzemské veřejné finance po celou tu dobu stále zhruba stejně,“ přiblížil hlavní ekonom Trinity Bank.

„Tedy tak jako veřejné finance nebyly nikdy vážně nemocné, nyní zase nelze tvrdit, že budou již příští rok překypovat zdravím,“ zakončil Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To nechápu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenezmar , 27.12.2023 18:52:09
Okrádají nás, obelhávají, dělají z nás pitomce a my nic . My jim za to všechno snad ještě poděkujeme! Lidi, proboha, proberme se !

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…