Zelenskyj: Chtějí oslabit Ukrajinu. Připravujeme proti nim kroky

09.03.2023 7:31 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popřál ve svém nočním projevům k Mezinárodnímu dni žen, promluvil o své mamince i své manželce. Ve svém druhém projevu promluvil ke všem Ukrajincům a popsal jim jak situaci na frontě, ale stranou jeho pozornosti nezůstala ani snaha zasáhnout proti těm, kdo podrývají sílu ukrajinské společnosti.

Zelenskyj: Chtějí oslabit Ukrajinu. Připravujeme proti nim kroky
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj pronesl ve středu 8. března dva projevy.

Vzhledem k tomu, že je 8. březen mezinárodním dnem žen, první věnoval ženám. Prozradil, že v tento den vždy volá své matce. A nejen jí.

„Děkuji své matce, volám jí. Vyjadřuji svou vděčnost za to, že v naší rodině vždy panovala úcta. Děkuji své ženě. Za to, že jsme spolu, že se máme rádi a že máme tak krásné děti. Děkuji ženám, které se mnou spolupracují. Je velmi důležité, abychom si byli jako kolegové rovni,“ pravil ukrajinský prezident.

Zdůraznil, že je třeba poděkovat ženám, které nasadily svůj život v obraně Ukrajiny, ale také těm, které zachraňují lidské životy, které učí a tak podobně. Je správné poděkovat úplně všem matkám. „Dokud je vaše máma naživu, můžete se cítit jako dítě,“ řekl prezident.

Zdůraznil, že Ukrajinci zůstanou jednotní, muži a ženy bok po boku a společně také zvítězí.

Navrch přidal zvolání „sláva Ukrajině“.

Ve svém druhém projevu ke všem svým spoluobčanům řekl, že ukrajinská armáda provádí taktické kroky k tomu, aby bylo dosaženo konečného cíle. Vítězství Ukrajiny.

„A jsem vděčný každému z našich válečníků, kteří bojují. Bojují za Ukrajinu, za své bratry ve zbrani. Děkuji všem, kteří brání pozice, všem, kteří odrážejí útoky, všem, kteří svou palbou pomáhají těm, kteří bojují vedle nich. Je velmi důležité, aby frontová linie nebyla linií na mapě, jsou to lidé, je to odolnost, ochota bojovat, byla to vzájemná podpora, pomoc jeden druhému,“ řekl Zelenskyj.

O celkové situaci prý diskutoval také s generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterrésem. O tom, jak zajistit mír pro Ukrajinu, jak zajistit, aby svět byl bezpečnější a jak zajistit, aby agresor byl potrestán. Debatovali prý také o tom, jak z Ruska dostat všechny deportované Ukrajince. Jak děti, tak dospělé.

„Diskutovali jsme o situaci v ukrajinských jaderných zařízeních a příslušných hrozbách ze strany Ruska. Diskutovali jsme o potravinové bezpečnosti a globální roli Ukrajiny jako garanta potravinové stability. Je v zájmu naší země a všech svědomitých států světa, aby export potravin z Ukrajiny zůstal zachován. A samozřejmě jsem nastínil svou vizi schopností institucí OSN a Charty OSN, které mohou přispět k realizaci Ukrajinské mírové formule – všech jejích bodů,“ pokračoval Zelenskyj.

Poděkoval všem, kteří pomáhají vojákům prací v zázemí, poděkoval všem těm, kteří platí daně, drží tak ekonomiku v chodu.

„Připravujeme také nové a spravedlivé kroky našeho státu proti těm na Ukrajině, kteří se stále snaží oslabit stát a podkopat sílu naší společnosti. Brzy se bude konat nové zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany a máme k dispozici relevantní návrhy sankčních rozhodnutí. Vnitřní bezpečnost Ukrajiny je také nejvyšší prioritou,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

Než se rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“, poděkoval ještě lidem v Gruzii. Všem demonstrantům, kteří vedle gruzínských vlajek třímali i vlajky ukrajinské. Podle informací agentury AFP demonstranti požadují, aby poslanci stáhli zákon o zahraničních agentech. Protestující mají obavy, že se tímto zákonem Gruzie až příliš politicky přiblíží Rusku. Zelenskyj popřál demonstrantům úspěch.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…