Zelenskyj: Evropa se bez Ukrajiny neobejde. To je prostě fakt

07.09.2022 8:17 | Ze sítí

Evropa se bez Ukrajiny neobejde. To je prostě fakt! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se jal vypočítávat důvody, proč by měla EU, a spolu s ní celý Západ, podporovat Ukrajinu. Vypočítal je v projevu k americkým businessmanům na newyorkské burze.

Zelenskyj: Evropa se bez Ukrajiny neobejde. To je prostě fakt
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl v úterý 6. září dva projevy. V prvním promluvil na setkání s šéfy velkých podniků v rámci zahájení newyorské burzy cenných papírů.

„Dámy a pánové! Děkujeme vám za váš zájem o Ukrajinu! Dnes je to 195. den od plného napadení naší země Ruskem. A dnes jsme si 195krát jistější svou nezávislostí než kdykoli před touto válkou. A může to znít paradoxně, ale je to fakt,“ začal Zelenskyj s dovětkem, že Ukrajinci ani na okamžik nepochybují o tom, že nad ruskými agresory zvítězí. I když to nebude hned. To Zelenskyj před businessmany připustil. Zelenskyj má však za to, že ani tito businessmani o vítězství Ukrajiny nepochybují. Jinak by mu nenaslouchali.

„Dnes s vámi chci hovořit o tom, proč je nyní jakýkoli příběh úspěchu v Evropě bez Ukrajiny - příběhu politického i obchodního úspěchu - prostě nemožný. Ty jsou možné pouze s Ukrajinou a na Ukrajině,“ vyjádřil svůj názor ukrajinský prezident.

Proč si to myslí?

V prvé řadě proto, protože se domnívá, že bezpečnost střední a východní Evropy závisí na to, jak Ukrajina odolá Rusku. Zelenskyj je přesvědčen, že jeho země odolá.

Za druhé je přesvědčen, že v boji za svobodu Ukrajiny se podařilo to, co se nepodařilo již dlouho. Sjednotit EU a Západ obecně v podpoře Ukrajiny. „Podařila se nám bezprecedentní věc. A není to jen dočasná záležitost, je to zásadní faktor. Boj za naši nezávislost je bojem za právo na stabilitu, za právo na bezpečnost pro nás všechny, pro celou Evropu, “ podotkl Zelenskyj.

Podle Zelenského jak jeho zemi, tak celé Evropské unii pomůže, když se Ukrajina stane plnohodnotným členem EU. „Nejen geograficky, ekonomicky či politicky jsme integrováni s ostatními evropskými národy, ale také hodnotově. To je velmi důležité. Ukrajinci si váží svobody, vzdělání a práce. Váží si jich stejně jako každá vyspělá společnost. Přestože je naše země přiřazována do skupiny rozvojových zemí, máme již všechny základy k tomu, abychom se vyspělou zemí stali. Chce to jen čas,“ pravil ukrajinský prezident.

Evropa se podle Zelenského bez Ukrajiny neobejde také kvůli ukrajinskému exportu zemědělské produkce na Blízký východ, do Afriky i do Asie. Bez tohoto vývozu by mohla být ohrožena potravinová bezpečnost. Ale nejde jen o potraviny. Zelenskyj ve svém projevu připomněl, že Ukrajina disponuje nemalým bohatstvím přírodních zdrojů. Na jejím území se nacházejí zásoby lithia, uranu a mnoha dalších zásadních nerostných surovin. To je podle ukrajinského nejvyššího politika jeden z důvodů, proč Rusko Ukrajinu napadlo.

„Mluvíme-li čistě o ekonomice, již nyní máme velmi výhodné logistické a obchodní vztahy s trhem EU - a to za bezcelních podmínek. Máme také zvláštní podmínky pro přístup na trhy Velké Británie, Kanady a Japonska. Máme tradiční a velmi silné vazby na trh Spojených států,“ popsal prezident situaci Ukrajiny.

Další výhodou Ukrajiny z pohledu Zelenského je, že se může stát centrem zelené energie v EU.

„Jsme schopni nahradit špinavé ruské energetické zdroje. Ukrajina má obrovský přirozený potenciál pro vytvoření kapacit v oblasti zelené energie a výroby zeleného vodíku. Jedná se o potenciál minimálně desítek a reálně vzato stovek gigawattů zelené elektrické energie,“ pravil ukrajinský prezident.

„Podívejte se na situaci na evropském trhu s energií - tento trh zoufale potřebuje hráče, jako je Ukrajina. Samozřejmě jsme již začali vyvážet elektřinu do EU. Je velmi důležitým faktorem, že se tak stalo během války. Vyvážíme, ale rozsah spolupráce může být stokrát větší - představte si zisk pro každého účastníka energetického byznysu,“ pokračoval Zelenskyj.

Ukrajina představuje pro západní podnikatele jednu velkou obchodní příležitost, protože do obnovy Ukrajiny bude třeba vložit stovky miliard. Peníze půjdou jak do obnovy dopravní sítě, tak do výstavby nových bytů a do mnoha dalších projektů.

„Celkový projekt obnovy Ukrajiny bude největším ekonomickým projektem v Evropě naší doby. Největším za několik generací. Jeho objem se již nyní odhaduje na stovky miliard dolarů. A s nutnou modernizací ukrajinské infrastruktury, s přihlédnutím k bezpečnostním potřebám, je to více než bilion dolarů, a to v poměrně krátkém termínu - za méně než deset let. Nikde jinde na světě nenajde žádná společnost takové příležitosti jako na Ukrajině. Vaše společnosti nenajdou nikde jinde takové příležitosti jako na Ukrajině,“ pravil Zelenskyj.

Prezident ekonomickou sféru v USA vyzval, aby připravovala projekty na obnovu Ukrajiny už teď, protože příprava takových projektů trvá, proto je třeba začít už teď a nečekat až na úplné vítězství Ukrajiny v boji za svou svobodu. Zelenskyj v této souvislosti také uvedl, že Ukrajina má řadu odborníků, mladších i starších, kteří s realizací těchto projektů pomohou.

„Můžete se mě zeptat: jak můžete nyní přijet na Ukrajinu, když válka stále pokračuje? Odpovím vám: každá firma, která bude mít možnost umístit na svůj výrobek značku Made in Ukraine, se automaticky stane součástí příběhu ukrajinské statečnosti a vítězství, celosvětově známého příběhu, a zároveň - součástí našeho života, který bráníme ze všech sil - a s pomocí nejsilnějších světových mocností a vůdců,“ uzavřel svůj projev na newyorkské burze Zelenskyj.

Pak už přišlo jen tradiční rozloučení. „Sláva Ukrajině“.

Ve svém druhém projevu, tentokrát adresovaném jak občanům EU, tak Ukrajincům, zdůraznil, že Evropa není místem pro promenádu ruských vrahů a těch, kdo je podporují.

„Evropská unie učinila významný krok ve vízové otázce týkající se občanů Ruska. Evropská komise schválila návrh na pozastavení zjednodušeného vízového režimu, který v současné době platí mezi EU a Ruskem. Samozřejmě se ještě nejedná o úplný zákaz vydávání víz. Občanům teroristického státu to však již nyní ukazuje, že nesou určitou morální odpovědnost za agresi svého státu vůči Ukrajině a celé Evropě,“ prohlásil Zelenskyj.

„Nyní nastala taková situace, kdy je nepřípustné mlčet. A je nepřípustné se teroru nepostavit. Je naprosto nepřípustné, aby evropské území mohli využívat k turistice či nákupům ti, kteří doma, v Rusku, rozdělení a zesměšnění Evropy nejen podporují, ale také pro něj pracují. A nelze brát na lehkou váhu, že ruští propagandisté mohou stále pobývat v evropských zemích, denně lhát ve zprávách a vysílání z evropských hlavních měst. Lhát o Evropě! A zároveň být v Evropě. Absurdita, kterou je třeba okamžitě zastavit,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Připomínal také, že Rusko v minulosti posílalo do Evropy své agenty, kteří se vydávali za turisty, ale pak v Evropě vraždili a prováděli i další nepřípustné akce. Tomu je podle Zelenského třeba zamezit.

Pár slov věnoval i zprávě Mezinárodní agentury pro atomovou energii, která říká, že se na území elektrárny nachází ruská vojenská technika. Ve zprávě také stojí, že ruští okupanti vyvíjejí velký tlak na ukrajinské odborníky pracující v této elektrárně.

„V každém případě se domnívám, že moderní mezinárodní organizace potřebují pro svou činnost mnohem širší mandát. Domnívám se, že svět si nejen zaslouží, ale také potřebuje, aby představitelé MAAE donutili Rusko demilitarizovat území JE a vrátit plnou kontrolu Ukrajině. Pokud Rusko staví svět na pokraj radiační katastrofy, musí mít svět k dispozici adekvátní prostředky, jak Rusko dostat do podmínek, kdy bude teroristický stát donucen teror zastavit,“ uvedl Zelenskyj.

Poté poděkoval vojákům bojujícím na frontě.

„Pět ze šesti ruských raket Kh-101 bylo sestřeleno jen v první polovině dne. Pro Rusko je to drahá ztráta - a zachránila mnoho ukrajinských životů. Čtyři z těchto raket sestřelili vojáci Velitelství letectva Jih. Výborně, hoši! Zvláštní poděkování dnes patří také bojovníkům 79. výsadkové brigády, kteří hrdinně odráží nepřítele na doněckém směru,“ poklonil se prezident vojákům.

Konstatoval, že ruská armáda přišla po vpádu na Ukrajinu už o 50 tisíc vojáků, ale tváří se, že je jí to jedno. „Nám záleží na každém životě našich hrdinů, našich obránců. Děláme vše pro to, abychom ochránili životy Ukrajinců. A jsem vděčný partnerům, kteří nám v tom pomáhají,“ postavil Zelenskyj do kontrastu přístup Ukrajinců k ochranně lidského života.

Již prý také hovořil s novou britskou premiérkou Liz Trussovou a řešili spolu, jak ještě zvýšit tlak na Rusko.

„Pozval jsem paní premiérku na návštěvu naší země. A jsem vděčný za pevnou důvěru, že Ukrajina a svobodný svět v této válce, kterou rozpoutalo Rusko, rozhodně zvítězí. Jsem vděčný všem, kteří chrání Ukrajinu a svobodu!“ pravil Zelenskyj.

Pak už přišlo jen zvolání „Sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…