Zelenskyj zdrhne, Ukrajina se zhroutí a padne do náručí Putina. To čekal Západ, odhalil Votápek

19.09.2023 20:10 | Monitoring

Bývalý český generální konzul v Petrohradu a zahraničněpolitický analytik Vladimír Votápek tvrdí, že stále větší příklon Ruska k zemím jako KLDR nebo Írán ukazuje na slabost ruského prezidenta Vladimira Putina a celého Ruska. Místo aby se Rusko jako jedna z bývalých velmocí soustředilo na celosvětové výzvy pro lidstvo, zbytečně prý zdržuje svými válečnými choutkami. „Dva zoufalci se vzájemně podporují ve svém nekonečném boji proti světovému imperialismu,“ hodnotí Votápek nedávnou návštěvu diktátora Kim Čong-una v Rusku.

Zelenskyj zdrhne, Ukrajina se zhroutí a padne do náručí Putina. To čekal Západ, odhalil Votápek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Votápek

Votápek v rozhovoru pro Český rozhlas komentoval návštěvu vůdce KLDR v Rusku jako ukázku rostoucí ruské slabosti. „Když prezident Vladimir Putin vstupoval do úřadu, byl vítaným členem G8, shromáždění nejvýznamnějších ekonomik a politiků světa. Teď je členem nějaké čtyřky, kdy se může scházet leda tak s Kim Čong-unem, s Alexanderem Lukašenkem a případně se může ještě kamarádit s Íránem. To je dost velký sešup,“ má jasno Votápek.

„Samozřejmě že ti čtyři jsou nebezpeční. Můžou udělat nějaký chaos, rozpoutat válku – jak ostatně Putin už předvedl. Můžou ničit lidské štěstí atd. Budoucnost této planety ale nijak významně neovlivní, akorát zdržují,“ tvrdí Votápek s tím, že lidstvo má před sebou důležité výzvy jako práce s umělou inteligencí, revoluci v genetice nebo cesty na Mars.

„To jsou prostě výzvy před voličstvem. Ale nějaký blbec, který žije ve formátu 16. nebo 19. století, nás zdržuje. Tím, že vyvolává úplně zbytečné války. Od toho bychom se měli odstřihnout,“ myslí si analytik Votápek. 

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí
Korejský diktátor podle Votápka přijel do Ruska pro sofistikované zbraně výměnou za rakety a granáty, které Rusku chybějí ve válce na Ukrajině. „Vždy rád používám Occamovu břitvu, snažím se analýzu zjednodušovat: takže pokud to vypadá, že Kim přijel do Ruska jako do cukrárny, aby si vybral nějaké zbraně, které by ho tak zajímaly – a je ochoten za to Putinovi dát nějaký milion granátů a raket, nedej pánbůh i nějaké armádní sbory vyslat na Ukrajinu – tak mi to připadne jako dostatečně věrohodná varianta,“ říká Votápek.

„A ano, je to velmi nepříjemné. Dva zoufalci se vzájemně podporují, jak řekl božský vůdce Severní Koreje, ‚v nekonečném boji proti světovému imperialismu‘,“ dodává kriticky Votápek. Zároveň doufá, že zejména Čína nezačne Rusku otevřeně pomáhat v boji s Ukrajinou a konflikt nepřeroste směrem do Evropy.  

„Také jsem přesvědčený, že Západ by našel cestu, jak Ukrajině pomoci. Koneckonců na to velmi silně a intenzivně buduje svůj východní expediční sbor, který už dnes má nějakých slušných 40 tisíc mužů. Navíc tentokrát už opravdu s letectvem a raketami NATO v zádech, což by byla velmi účinná bojová síla. Nicméně doufejme, že k této eskalaci nedojde a ruská armáda ,vydechne‘ na ukrajinské frontě, takže se dřív nebo později zhroutí. A pak se Putin stáhne zpátky do Ruska. Ale pokud by dostal takovou velkou injekci v živé síle i ve zbraních, tak by to tu válku nepochybně prodloužilo,“ uvažuje bývalý generální konzul v Petrohradu.

Ukrajinci podle něj projevili nečekanou odvahu a slaví zpočátku nepředstavitelné vojenské úspěchy, s čímž se Západ dodnes úplně nesrovnal. „Západ nepochybně odsuzuje Putinovu agresi, nepochybně se snaží Ukrajině pomáhat – možná trošku nečekaně, protože obecné očekávání na Západě bylo, že Zelenskyj zdrhne, Ukrajina se zhroutí a padne do náručí Putina a bude z ní podobný protektorát jako Bělorusko. Ukrajinci nás ale všechny zaskočili svojí odvahou, neústupností a Zelenskyj jako skvělý lídr národa. Také se zdá, že Západ se stále ještě nerozhodl, že je Rusko potřeba porazit a odstranit Putina. Vidím, že tady chybí hodnotové odmítnutí Ruska a Putinova režimu. Chybí to, co jsme viděli v 80. letech, kdy Margaret Thatcherová nebo Ronald Reagan jasně pojmenovali Sovětský svaz jako říši zla a šli do toho natvrdo,“ říká Votápek.

Západ navíc podle něj Ukrajinu nedostatečně vyzbrojuje a nejde do toho naplno. „Dodáváme jim spoustu věcí a bez naší pomoci by Ukrajina už prohrála. Ale nedodáváme jim všechno, co potřebují, a hlavně je to pozdě. Takže je to špatně, pozdě a málo, což je neuvěřitelná triáda, která Ukrajinu brzdí. Nemusíme je dnes nebo zítra brát do NATO, ale dodejme jim vše, co potřebují, a oni tu válku za nás už vyhrají,“ je přesvědčený Votápek.

Podle Votápka je totiž pro civilizovaný svět nebezpečím, když necháme Putina vytvořit z Ruska mocnější podobu KLDR. „Putin se vědomě vzdaluje Západu a buduje svou politiku na lži a na popírání vědy. On se ze země, která byla členem G8, snaží udělat Severní Koreu a Západ na to jen kouká? Stále si neuvědomuje, že tato civilizační rakovina se může přenášet i na další země. I proto je v našem zájmu tento nádor zlikvidovat dřív, než metastázuje,“ má jasno Votápek.

Problém je v tomto zejména na straně USA, které jako klíčová velmoc nemají silného lídra a podle všeho nebudou mít ani v příštích letech. „Souboj dvou staříků o prezidentské křeslo mě naplňuje hrůzou, protože ať už vyhraje kdokoli z nich, bude to špatné – kdyby vyhrál Trump, je to tedy ještě mnohem horší. Ale ani vítězství Bidena mě nenaplňuje žádným optimismem,“ uzavírá analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

osamocen ??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejan dačický , 20.09.2023 8:46:25
""" Teď je členem nějaké čtyřky, kdy se může scházet leda tak s Kim Čong-unem, s Alexanderem Lukašenkem a případně se může ještě kamarádit s Íránem. """ na setkání BRICS to vypadalo dost jinak ,pane ANalytik :)

|  5 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…