Zeman, Babiš, Slováci: Co slyšeli posluchači na druhé straně světa

16.05.2016 7:21

Šéfredaktor serveru Britské listy promluvil v australském národním rozhlase ABC. O zkráceném jménu České republiky – Čechii, ale také o politické situaci. Především tato část pro nás nevyzněla právě pozitivně, protože Čulík si dal záležet na tom, aby popsal, jak se prezident Miloš Zeman staví k uprchlíkům. Moderátorku však také rozesmál – zmínkou o EU.

Zeman, Babiš, Slováci: Co slyšeli posluchači na druhé straně světa
Foto: Archiv KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu na ruském velvyslanectví

V úvodu prozradil, že zkrácené jméno Čechie by existovalo vedle klasického označení Česká republika. Čulík australské diváky upozornil, že výraz Czechia může být v angličtině snadno zaměněn s anglickým výrazem pro Čečenskou republiku  – Chechnya. Moderátorka se také ptala, co je pravdy na tom, že bychom museli vracet nějaké peníze do EU, kdybychom se přejmenovali. Nezávislý novinář Čulík, jak byl ve vysílání představen, jí dal za pravdu.

Připomněl v Česku relativně dobře známou debatu o propagaci České republiky jako turistického ráje, kterou pomohla zafinancovat i Evropská unie. Kdybychom se přejmenovali, tak bychom dotace na tuto kampaň museli vracet. Moderátorku to rozesmálo.  

Oligarcha Babiš chce proti uprchlíkům použít armádu, oznámil Čulík

Stojí za pozornost, že z pohledu australské moderátorky patříme do východní Evropy a máme u nás řadu populistických politiků. „Vy máte velmi neobvyklého prezidenta Miloše Zemana,“ otevřela druhé téma dáma. „Ano,“ odvětil okamžitě Čulík. Obratem doplnil, že prezident vystupuje proti uprchlíkům, ale Maďarsko, Polsko či Slovensko patří k mnohem hlasitějším odpůrcům přijímání migrantů.

Na sociálních sítích v Česku najdeme celou řadu antimuslimských výroků. Máme místopředsedu vlády, oligarchu Andreje Babiše, který silně podporuje protiuprchlické síly a volá po použití ozbrojených sil proti běžencům. Hlavní vládní strana je sice více proimigrantská, ale prezident Miloš Zeman je absolutně proti pomoci uprchlíkům. Myslím si však, že celkově je česká společnost rozumnější než jiné země ve střední Evropě,“ oznámil Australanům Čulík.

Audiozáznam vystoupení v angličtině naleznete zde.

Zatímco radikální strany v Česku tvrdě odmítající uprchlíky mají podporu asi tří procent voličů, německá AfD neboli Alternativa pro Německo se těší podpoře asi 15 procent voličů. V Česku prakticky žádní muslimští přistěhovalci nežijí, kdyby žili, tak by se možná Češi, Moravané a Slezané migrantů tolik nebáli. Přesto považuje Čulík své krajany za natolik rozumné, že nevěří v další fašizaci své země.

Poněkud odlišná situace prý panuje na Slovensku, kde slovenský premiér Robert Fico tak moc hrál na odpor proti uprchlíkům, až tím nepomohl sobě, ale pravicovým radikálům Mariana Kotleby. Jan Čulík ovšem věří, že v Česku se nic takového nestane.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…