Zeman Babišovi vyprášil kožich za Sýrii a Rusko. Premiér odcházel rozrušený, šíří se informace. A nejen to

18.04.2018 10:12

Mezi premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) a prezidentem Milošem Zemanem už není nebe bez mraků. Podle serveru Neovlivní.cz mezi nimi dokonce doutná nový spor, když například Zeman Babišovi během nedělní schůzky velmi ostře vyčetl, že jej vláda obchází.

Zeman Babišovi vyprášil kožich za Sýrii a Rusko. Premiér odcházel rozrušený, šíří se informace. A nejen to
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

Jak píše server Neovlivní.cz, Babiš měl ze schůzky odcházet velmi rozrušený. Dostal totiž výtku za vydání hackera Nikulina do Spojených států i mu byla vyčtena podpora leteckých úderů spojeneckých vojsk v Sýrii. 

Kromě toho, že prezident měl své výtky říct přímo Babišovi, výhrady zazněly také ve vysílání Frekvence 1, kde Zeman svá slova zacílil na Babišovy ministry zahraničí a obrany, Martina Stropnického a Karlu Šlechtovou. „Já bych těmto ministrům chtěl vzkázat: Jste, alespoň zatím, ministři vlády České republiky, nikoli vlády Spojených států, Velké Británie nebo Francie,“ řekl prezident.

Schůzka se k zahraničním tématům stočila přesto, že původně jel Babiš řešit sestavování vlády. Zemana přitom v minulosti neposlechl – nevyslyšel jeho radu a odmítl o kabinetu dál vyjednávat s SPD a komunisty, místo toho usedl znovu ke stolu s ČSSD. 

Původní text ZDE

K tomuto tématu však server Neovlivní.cz nemá informace, okolí lídra hnutí ANO tají, zda i za toto dostal Babiš vyplísněno. „Zdroje z Hradu opakovaně dávají najevo, že Babiš tentokrát musí přinést vládu s důvěrou, a pokud to nedokáže, prezident je připravený jmenovat premiérem někoho jiného,“ dodává jen server. 

Babiš to přitom s jednáním o vládě nemá příliš jednoduché, sociální demokraté si totiž kladou podmínky – chtějí především resort vnitra či financí. Po pondělní nabídce od Babiše sociální demokraté zatím mlčí a snaží se přesvědčit členskou základnu strany tak, aby jednání dopadla. Píše o tom MF Dnes. 

I když je na pondělní jednání uvaleno informační embargo, nějaké informace se ven dostaly, ovšem také kolují spekulace. Například o tom, že šéf hnutí ANO nabídl socálním demokratům Ministerstvo vnitra. Ale chce, aby resort řídil nestraník. „Jméno by navrhlo ANO, ale ČSSD má právo ho vetovat,“ píše MF Dnes s tím, že by mohlo jít o bývalého ředitele ÚOOZ Roberta Šlachtu či bývalého poslance za ČSSD Jeronýma Tejce.

Anketa

Kdo by měl obsadit ministerstvo vnitra?

hlasovalo: 4814 lidí

Jenže zřejmě ani Šlachta, ani Tejc by v ČSSD neprošli. Hlavním důvodem je podle deníku zejména to, že resort vnitra chce ČSSD pro sebe. Spekulace pak kolují i kolem toho, že Babiš měl ČSSD nabídnout i resort zahraničí, obranu, školství, kulturu a pak také výběr mezi Ministerstvem pro místní rozvoj a sociálními věcmi. Tento výčet však odmítl místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. 

„Ta nabídka byla trochu jiná, ale zas zdaleka ne tak, jak tvrdí Faltýnek. Nicméně ten výčet ministerstev se šíří od lidí z ČSSD, kteří jsou proti tomu, abychom šli s Babišem do koalice, takže je to lehce zkreslené,“ říká jeden ze sociálních demokratů.

„Zásadním problémem pro nás je, že to Babiš stále nepochopil. Tady nejde o to, kdo z nás bude sedět na Ministerstvu vnitra, ale že pokud bychom měli jít do vlády s trestně obviněným premiérem z ANO, tak zkrátka potřebujeme záruky, že Ministerstvo vnitra a spravedlnosti nebude žádným způsobem řídit ANO. On pořád opakuje, jak je nevinný, ale o tom to přece není,“ dodal zdroj z ČSSD. 

Závěrem MF Dnes píše, že podle vlivného člena ČSSD je situace vážná, i proto se jedná v tajnosti. „Potřebujeme s těmi lidmi mluvit osobně, protože názor každého člena předsednictva bude mít vliv na určitou část naší členské základny,“ říká člen. 

„Jak ukázaly poslední události, je pro ČSSD a ANO vládní spojení výhodné, a i nezbytné,“ píše pak ve svém komentáři v MF Dnes Petr Kolář. Obě strany na sebe podle jeho slov tak trochu zbyly.

Jak Kolář uvádí, současné tanečky ANO a ČSSD, které jsou obestřeny tajnostmi, dávají jasný signál, že představitelé obou partají mají snahu se dohodnout. „Hnutí ANO socialistům nejspíš skutečně nabídlo Misterstvo vnitra. Dále pak resorty zahraničí a kultury. Babiš by jim chtěl dát obranu, přičemž ČSSD chce raději resort práce a sociálních věcí. A navrch třeba Ministerstvo pro místní rozvoj. Tedy vesměs žádné překvapení,“ zmínil Kolář s tím, že středobodem všeho je vnitro.

„O programu vlády se není nutné rozepisovat, lídři ANO a ČSSD se na něm dohodli už napoprvé. K potřesení rukou tak zbývají ‚drobnosti‘ typu požadavku ČSSD odvolat z některých sněmovních orgánů představitele SPD. Nejde jen o Tomia Okamuru coby místopředsedu Sněmovny, ale i o lidi typu Radka Kotena v čele výboru pro bezpečnost. Na to zatím Babiš vzhledem k předchozím dohodám s SPD nechce slyšet,“ zmínil Kolář, jenž očekává kompromis. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Závěrem se pak rozepsal o „faktoru Babiš“. „Šéf ANO dokáže jen stěží předstírat, jak se mu chce vládnout v koalici s ČSSD namísto pro něj příjemnějšího menšinového kabinetu s tolerancí KSČM a SPD. Samozřejmě je možné, že se dohodnout nebude chtít, a při případném druhém krachu by to lidem z hnutí postavil tak, že buď komunisti a okamurovci, nebo končí. Jenže je to pro něj risk. Vzbouření jeho do té doby poslušných ‚oveček‘ bylo příliš velké a nelze spoléhat, že by se nějak výrazně umenšilo,“ uzavřel Kolář s připomenutím toho, jak se proti koalici s SPD postavili někteří členové ANO – něco mezi dvaceti a třiceti poslanci hnutí. 

Jak však píše dnešní deník Právo, pro členy ČSSD je problémem trestně stíhaná osoba. „Nejlepší by bylo, kdyby Babiš na půl roku z vlády odešel, nechal ji řídit Richardem Brabcem a po prošetření kauzy se vrátil,“ uvedl nejmenovaný straník ČSSD. Právem oslovení poslanci pak spíše hovořili o tom, že sociální demokracie nabídku hnutí ANO odmítne. 

„Pro mě zůstává nejlepší variantou opozice. Zbyla nám jedna cenná vlastnost: renomé demokratické strany. Vstupem do této vlády s podporou KSČM a snad se zastřenou podporou SPD toto aktivum ztratíme,“ podotkl pak deníku plzeňský hejtman Josef Bernard. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…