Zeman: Kancléř Mynář si musí co nejrychleji dodělat prověrku

27.10.2013 13:18

Hradní kancléř Vratislav Mynář si musí co nejrychleji dodělat bezpečnostní prověrku, jinak mu hrozí, že o tento post přijde. V České televizi to řekl prezident Miloš Zeman. Mynář, který žádost o vydání prověrky před volbami pozastavil, nemůže kvůli chybějící prověrce zastupovat hlavu státu na klíčových jednáních. Podle Zemana Mynář předpokládal, že se stane poslancem a nebude prověrku potřebovat. Mynář kandidoval za SPOZ, která ale ve sněmovních volbách propadla.

Zeman: Kancléř Mynář si musí co nejrychleji dodělat prověrku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Zemanovi nevadí, že Mynář ve sněmovních volbách kandidoval. Pokud ale padla představa, že bude poslancem a postu kancléře se vzdá, musí si bezpečnostní prověrku dodělat. "Je jeho povinnost o prověřování požádat a dokončit to co nejrychleji, jinak mu hrozí ztráta místa kancléře. Buď prověrku dostane a zůstane kancléřem, nebo si budu muset shánět kancléře jiného," řekl k Mynářovi Zeman.

Mladá fronta Dnes (MfD) dříve uvedla, že Mynář se bez prověrky na stupeň tajné či přísně tajné nemůže účastnit například projednávání informací od zpravodajských služeb. Vedle jednání vlády Mynář nemůže ani na Bezpečnostní radu státu, zasedání EU či Severoatlantické aliance. Na důvěrná jednání tak vysílá šéfa bezpečnostního odboru Jana Fulíka nebo svého zástupce Petra Mužáka.

Podle MfD prosakovaly z Hradu i ze strany zemanovců informace, že Národní bezpečnostní úřad nechce Mynářovi prověrku na stupeň tajné či přísně tajné udělit kvůli jeho podnikání s kontroverzními lidmi - třeba s Radimem Masným z Opavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…