Zeman? Pozor: Orbán, Salvini! Překvapení kolem Venezuely, čtěte. A Rusko a Čína…

07.02.2019 11:14

Kdo je vlastně prezidentem Venezuely, Nicolás Maduro nebo Juan Guiadó? Pozice Česka je již jasná, prezident, premiér i ministr zahraničí se shodují, že prozatímním prezidentem je lídr Národního shromáždění, Juan Guaidó. Zbytek světa však tak jasno nemá.

Zeman? Pozor: Orbán, Salvini! Překvapení kolem Venezuely, čtěte. A Rusko a Čína…
Foto: Archiv
Popisek: Venezuela

Jaká je situace u nás, jsme vás již informovali. K uznání Guiadóa prezidentem vyzýval nejen ministr Petříček, ale blahopřejný a souhlasný dopis zaslal podle mluvčího Jiřího Ovčáčka i prezident Miloš Zeman.

Jak se diplomatická situace vyvíjí ve zbytku Evropy a světa? Pro opozičního lídra Národního shromáždění je například maďarský premiér Viktor Orbán. Ten se vyjádřil podle serveru The Hungary Journal před více než týdnem, že sdílí názor španělské vlády, že Maduro by měl opustit úřad prezidenta.

Celá zpráva ZDE

Anketa

Udělal Zeman dobře, když blahopřál Juanu Guaidóovi k převzetí úřadu prezidenta Venezuely?

hlasovalo: 14871 lidí
Podle agentury Reuters je Itálie jedinou zemí EU, která neuznala Juana Guiadóa prozatímní hlavou státu a zablokovala jednotné prohlášení zemí EU o jeho podpoře. Guiadó prý touží po setkání se zástupci italské koaliční vlády, protože by rád měl její podporu a chtěl by vysvětlit, jak hodlá v zemi obnovit demokracii. Liga Mattea Salviniho podle všech informací opozičního politika velmi podporuje, Hnutí pěti hvězd nikoliv. Jeden z prominentních politiků hnutí, Alessandro Di Battista, řekl, že jasná podpora předsedy Národního shromáždění by byla vměšováním a mohla by otevřít cestu vojenskému zásahu.

K jednotě a podpoře Guiadóa vyzval naopak prezident Sergio Mattarella. Nejsilněji se za předáka opozice postavil Matteo Salvini. „Maduro je zločinec, Maduro je odpadlík, Maduro je padlý, vyčpělý prezident,“ vyjádřil se podle Reuters předseda Ligy.

Celý článek ZDE

Dle serveru Foreign Policy je tábor zemí, které podporují opozičního předáka Guiadóa, větší než ten, který podporuje Madura. Následníka Hugo Cháveze stále podporují Čína, Rusko, Turecko, Kuba, Írán, Sýrie, Nikaragua, Bolívie, Jihoafrická republika, Kambodža a Severní Korea. Pro jeho rivala je většina států Jižní i Severní Ameriky a většina evropských států. Neutrální postoj zaujalo Mexiko a Uruguay s nabídkami mediace situace, což ovšem údajně Guaidó odmítl s tím, že neutralita v tomto ohledu se rovná podpoře Madura.

Jako další státy, které nemají jasný postoj, server jmenuje Irsko a Norsko, které údajně chtějí spravedlivé volby, Bělorusko, které odmítá vnější vměšování, nebo Řecko, jež volá po dialogu.

Celý článek ZDE

Jasný názor zatím nemá ani sousední Slovensko. Podle slovenských Hospodářských novin se Miroslav Lajčák, ministr zahraničí za Smer, střetl s Ľubošem Blahou, poslancem Smeru. Lajčák je názoru, že Slovensko by se mělo přidat ke zbytku Evropské unie, pokud jde o tuto otázku. Ve středu o tom s Blahou diskutoval. „Mali sme dobrý rozhovor. Nepovažujem za normálne ani rozumné, aby sme komunikovali formou otvorených listov,“ řekl podle novin Lajčák s narážkou na ostré facebookové statusy, prostřednictvím kterých Blaha vyjadřuje svoje názory.

Celý článek ZDE

Co se týče zemí, které zatím podporují Madura, Guiadó již v minulosti uvedl, že Rusko a Čína by byly vítané v postmadurovské Venezuele. Uvedl to britský Guardian. Nicméně, podle jednoho z expertů se Rusko pravděpodobně nevzdá spojenecké země, která je tak blízko USA, a Čína drží velkou část dluhu Venezuely, takže by pro ni změna režimu taktéž prý nebyla výhodná. Dle časopisu Argument Guaidó hodlá akceptovat legální finanční dluhy, ale nebude zřejmě uznávat jejich současné uspořádání, kdy Venezuela platí věřitelům ropou.

Celý článek ZDE a ZDE

Podle další zprávy Reuters se opozice snaží zabránit Madurovi, aby prodával zlaté rezervy Venezuely. Dle agentury Madurova vláda prodala za poslední rok 73 tun zlata do Turecka a do Spojených arabských emirátů, a to bez povolení Národního shromáždění. Podle dat centrální banky měla země v listopadu ještě 132 tun zlata v trezorech centrální banky a v Bank of England. Není tedy překvapivé, že Turecko je také v táboře zemí, které podporují Madura.

Celý článek ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …