Zeman a Babiš: Skrytá hra. Oba zkoušejí toho druhého. Ozvaly se hlasy z hnutí ANO

06.03.2017 9:24

Bude Miloš Zeman obhajovat svůj mandát, nebo nikoliv? To oznámí již tento pátek na tiskové konferenci, o den dříve své rozhodnutí sdělí svým příznivcům. A o prezidentské volbě se hovořilo také v pořadu 168 hodin.

Zeman a Babiš: Skrytá hra. Oba zkoušejí toho druhého. Ozvaly se hlasy z hnutí ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman pronesl jí dort

„Je jednoznačným favoritem,“ řekla k Zemanovi moderátorka pořadu České televize Nora Fridrichová. „Pokud tedy nevezmeme v potaz jednu věc. Zda se svého kandidáta na prezidenta nerozhodne postavit Andrej Babiš. V jeho hnutí tyto hlasy sílí,“ konstatovala.

Jak konstatuje i politolog FSV Univerzity Karlovy Kamil Švec, ten, koho podpoří Andrej Babiš, má větší šanci než ostatní kandidáti stát se českým prezidentem.

„Sílí názor hnutí, že by hnutí ANO mělo postavit vlastního kandidáta,“ řekl v pořadu místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Stejného názoru je i europoslankyně Věra Jourová či poslanec Bohuslav Chalupa. „Nejsem členem hnutí ANO, podotýkám, takže můj osobní názor je ten, že Česko by mělo mít jiného prezidenta. Prezidenta, který by spravoval zemi a vykonával tuto funkci z mého pohledu odlišným, pro společnost přínosnějším způsobem,“ řekl také Pavel Telička, europoslanec zvolený za hnutí ANO.

A to, že hnutí ANO nemá podle všeho nouze o jména prezidentských kandidátů, pak zmiňuje poslanec Martin Komárek. „My skutečně máme, řekl bych, více skvělých osobností než všechny ostatní strany dohromady. Takže já bych tady dokázal říct deset patnáct jmen, co by to svedly a co by se hrozně do druhého kola dostaly,“ míní. Poslanci Martin Kolovratník a Ivan Pilný pak zmínili ministra obrany Martina Stropnického.

Sám Babiš nechtěl být konkrétnější, zda postavit vlastního kandidáta, či nikoliv. „Přikláním se k tomu, abychom udělali referendum,“ řekl.

A jak konstatuje komentátor Hospodářských novin David Klimeš, Miloš Zeman si je „nebezpečí“ ze strany Andreje Babiše vědom, i proto jej chválí, kudy chodí. „Těch lichotek je celá řada. Koneckonců vzpomeňme jenom na takzvaný lex Babiš, kdy prezident podává ústavní stížnost na údajnou neústavnost tady toho zákona,“ zkonstatoval Klimeš a vzpomněl na Zemanovu návštěvu Čapího hnízda. „Nebo když navrhoval pana ministra financí na Nobelovu cenu za to, jak skvěle řídí rozpočet,“ dodal.

„Jsme ve specifické situaci, kdy před těmi prezidentskými volbami budou sněmovní. A v té chvíli je pro tu stranu, pro jakoukoliv stranu, důležité, aby neměla do té prezidentské volby kandidáta, který rozděluje tu stranu a může třeba snížit výsledek do té Poslanecké sněmovny. A to je právě to, co podle mě ANO teď řeší,“ zmínil také Klimeš.

„Na druhé straně Andrej Babiš jako kandidát na premiéra potřebuje Miloše Zemana proto, aby ho pověřil sestavením vlády v případě, že by Andrej Babiš vyhrál. Takže oba dva politici teď hrají takovou hru na to, kdo komu vyjde vstříc, kdo komu ustoupí. Respektive kde jsou hranice toho, co už je pro oba nepřekročitelné,“ uzavřel Švec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…