Zeman dělá trucpodnik pro Putinova kamaráda, rozčílil se kníže. On se prý jen pomodlí a jde

22.01.2015 12:23

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si v rozhovoru pro deník Blesk postěžoval, že prezident Miloš Zeman se rozhodl podílet na „trucpodniku Putinova přítele“. Jde o akci k sedmdesátému výročí osvobození Osvětimi, která se má konat v Praze a v Terezíně. On sám prý žádné takové akce nedělá.

Zeman dělá trucpodnik pro Putinova kamaráda, rozčílil se kníže. On se prý jen pomodlí a jde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Největší oslavy se přitom chystají v samotné Osvětimi. „Tomu velí Moše Kantor, miliardář a přítel Vladimira Putina, který nechtěl být zastíněn osvětimskou akcí,“ vysvětlil Schwarzenberg současné konání dvou konkurenčních podniků.

Někdejší hradní kancléř za časů Václava Havla má prý navíc zprávy z Polska, že jsou českou „trucakcí“ vyvedeni z míry. „Samozřejmě se divili, že to děláme tady a zveme sem papaláše z celého světa,“ dodává Schwarzenberg. Na Hradě prý nejspíš vůbec nedokázali odhadnout, do jak vážné mezinárodní situace se dostávají.

Na Zemanově akci se podle Blesku mají účastnit pouze dva prezidenti – slovenský a bulharský. Ostatní pojedou do Osvětimi. Prezidenta Zemana, který bude vytížen zdejším podnikem, tam má zastoupit premiér Bohuslav Sobotka.

Schwarzenberg si při povídání s redaktory Blesku postěžoval i na pokrytectví politiků, které prý naposledy sledoval, když viděl desítky světových státníků pochodovat v čele průvodu Paříží po vyvraždění redakce Charlie Hebdo.

„Politici si chtěli vyjednat popularitu na mrtvolách. Fotky naznačovaly, že vyšli v čele průvodu, ale kolem sebe měli ochranku a vytvářeli iluzi davu. Bylo to nafilmované,“ postěžoval si předseda TOP 09. Stejný případ je prý sedmdesáté výročí Osvětimi v Praze. „Tady si na pozadí milionů mrtvých chtějí vylepšit vlastní postavení, a to mi na tom vadí nejvíc,“ říká.

Redaktoři mu namítli, že on sám šel před týdnem s Miroslavem Kalouskem uctívat památku Jana Palacha a pozvali si k tomu fotografy a kamery. „To je něco jiného. Jestli si k tomu pozvu všechny politiky světa, abych se v jejich rámci ukazoval, to je jiné. Sluší se a patří, abychom si památku Jana Palacha připomněli, ale nikdo z nás tam nedělal divadlo,“ ohradil se Schwarzenberg. On sám prý pozornost kamer nevyhledával: „Jen jsem odpověděl na otázku televize, tiše se pomodlil, a šel,“ ujistil.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…