Zeman jedná navzdory přání všech politických stran, tvrdí Němcová

24.06.2013 18:30

Prezident Miloš Zeman oznámil, že jmenuje premiéra, který sestaví prozatímní úřednickou vládu. Konkrétní jméno zatím neprozradil. V pořadu Impulsy Václava Moravce to komentovala předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Zeman jedná navzdory přání všech politických stran, tvrdí Němcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Němcová by si nyní vsadila na předčasné volby mnohem více než před pár dny. Podotkla ovšem, že prezident Miloš Zeman obchází vůli Parlamentu, která mu byla sdělena všemi zástupci stran.

Zeman jedná navzdory přání všech politických stran

„Zeman hodlá ustanovit úřednickou vládu navzdory přání politických stran, se kterými se setkal v Lánech,“ uvedla Němcová. Dodala, že chce počkat na to, co Zeman přednese v úterý.

„Je lepší, kdyby vláda, kterou navrhne prezident Zeman, prošla schválením v Poslanecké sněmovně. Jestliže zákon říká, že do 30 dnů vláda předstoupí, tak minimálně tento krok bychom měli udělat,“ míní Němcová.

Úřednická vláda bude mít od prezidenta nějaký úkol, například jmenovat velvyslance

Zeman podle Němcové věří, že aspoň nějakou důvěru si ta vláda najde.

„Za tím musí být nějaký úkol, který musí vláda udělat. Jinak by si pro výprask do sněmovny nešel. Možná je to jmenování velvyslanců. Ale to by neměla dělat úřednická vláda. Těm lidem chybí politická legitimita,“ myslí si předsedkyně sněmovny.

Peake má zvláštní požadavek. Je to nějaké matení smyslů

V pořadu se ještě vyjádřila ke slovům šéfky LIDEM Karolíny Peake. Ta uvedla, že nebude dopředu vydávat „bianco šeky“ na podporu vlády, u níž nezná program ani složení.

„Je to zvláštní požadavek. Všechny tři strany zopakovaly, že stojí za mou nominací na předsedkyni případné nové vlády. Tam nebyla žádná pochybnost ze strany paní místopředsedkyně Peake. Je to nějaké matení smyslů. To jde proti sobě,“ míní Němcová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…