Zeman kope za Kreml. Cokoliv řekne, tomu v Moskvě nadšeně tleskají. Slonková si povídala s Mitrofanovem a padlo toho ještě mnohem více

13.01.2016 13:13

Šéfredaktorka deníku Neovlivní.cz Sabina Slonková debatovala s Alexandrem Mitrofanovem, komentátorem deníku Právo, a Josefem Šlerkou, vedoucím Studia nových médií na FF UK, o ruském vlivu v Česku. Diskutující se shodli na tom, že Miloš Zeman a Václav Klaus jsou Moskvou vnímáni jako politici vhodní k šíření názorů Kremlu. Ale nejsou sami. V souvislosti s ukrajinskou krizí Moskva využívá i lidí, kteří u nás volají po autonomii Moravy.

Zeman kope za Kreml. Cokoliv řekne, tomu v Moskvě nadšeně tleskají. Slonková si povídala s Mitrofanovem a padlo toho ještě mnohem více
Foto: repro foto ČT
Popisek: Usmívající se prezident Miloš Zeman

„Velké sdělovací prostředky v Rusku nefungují samostatně, fungují podle toho, co jim řeknou na pravidelné poradě v Kremlu. Umím si představit, že jedním z bodů, koho sledovat prioritně a o jehož výrocích dávat okamžité – když ne bleskovky, tak zprávy do hodiny, je Miloš Zeman. To lze doložit. Jakmile Miloš Zeman řekne něco, co se zcela shoduje s ruským pohledem, a on skoro nic jiného v poslední době ani neříká, tak se to velmi rychle objevuje na všech hlavních ruských serverech,“ prozradil Mitrofanov.

Zeman a Klaus jsou vhodní

Přidal ještě jednu historku, která dokládá blízký vztah kremelského pána Vladimira Putina a Miloše Zemana. Při prvním setkání obou pánů prý bylo jasné, že si padnou do oka. „Tehdy napsal Dmitrij Smirnov, zpravodaj listu Komsomolskaja pravda, který patří do Putinova novinářského chumlu, nadšený tweet. Zněl ‚Miloš Zeman je náš člověk‘. Víme tedy naprosto přesně, jak ruské mocenské prostředí vnímá Miloše Zemana,“ doplnil novinář.

V Moskvě si ale cení i Václava Klause, protože je zřejmé, že je názorově blízko ruskému vidění světa. Ačkoli není v tuto chvíli v žádné důležité funkci, Kreml prý na „blízké duše“ nezapomíná. A západní politici jsou si toho vědomi.

Takhle se dělá propaganda

Podle Šlerky ale nejsou prezident Zeman a exprezident Klaus jedinými citovanými politiky v Rusku. Není neobvyklé, že si tamní média vyberou představitele nějakého okrajového názorového proudu a jeho slova pak vydávají za silný názor v srdci EU. Lidé v Rusku tím dostávají na srozuměnou, jak důležité je mít jediného silného vůdce a čeští občané jsou naopak „zvikláni“. Podobné rozhovory totiž vychází i česky např. na Sputniku a podsouvají českým občanům představu, že se země drolí. Typickým příkladem může být rozhovor s jedním z představitelů strany bojující za autonomii Moravy.

Někteří lidé v Česku ruské propagandě opravdu věří. Část z nich lze označit za jednoduché či hloupé, část za lidi myšlenkově opravdu patřící víc na Východ než na Západ. Na tom se debatující hosté shodli. Mitrofanov k tomu dodal, že prezident Zeman určitě není hloupý, ale patří do skupiny populistů.

„Rozlišoval bych mezi prezidentem republiky, který – nehledě na to, že už není tím Milošem Zemanem, kterého jsme znali v 90. letech – ještě zcela neztratil zdravý úsudek do té míry, aby věřil tomu, co říká. Tam to vidím na čistý populismus a na jakési zbytky snahy zajistit si svůj vliv dnes už jakýmikoli prostředky,“ uzavřel.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…