Zeman lže, migranti si sem nechodí pro dávky, vysvětlil v ČT ředitel neziskové organizace Rozumek

20.05.2016 19:44

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek vystoupil v pátečním Interview ČT24 a postěžoval si na chování českého státu v čase migrační krize. Naši politici se prý snaží uprchlíkům zkomplikovat život až tak moc, že u nás nechtějí zůstat. Navíc se tu lže o tom, že si uprchlíci chodí především pro dávky,. Nejednou to zopakoval prezident Miloš Zeman a podle Rozumka to není pravda. Ostře se vyjádřil také na adresu tureckého prezidenta Erdogana.

Zeman lže, migranti si sem nechodí pro dávky, vysvětlil v ČT ředitel neziskové organizace Rozumek
Foto: archiv red
Popisek: Martin Rozumek

„Je pravda, že Německu nebo Rakousku se hodně ulevuje. Tím, že ta balkánská cesta je uzavřená, tak roste tlak v Itálii a nelze vyloučit, jestli nebudou migranti postupovat do Evropy dál přes Maďarsko,“ varoval host hned v úvodu.

Erdogan buduje v Turecku diktaturu a my ho ještě odměníme?

Otázkou bude, co se stane s dohodou EU a Turecka, protože odporuje mezinárodnímu právu. Podle mezinárodního práva musí mít každý uprchlík právo požádat o azyl v bezpečné zemi. „Stačí aktivní právník, který podá žalobu k soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Tamní nezávislý soud podle mého brzy řekne, že Turecko není bezpečnou zemí pro návrat uprchlíků,“ vyjádřil se Rozumek.

„Když se podívám na politiku prezidenta Erdogana, který prosadil to, že část poslanců přijde o imunitu – což se dotkne především kurdských poslanců, kteří brání tomu, aby získal ústavní většinu – tak si myslím, že se Erdogan nenechá dotlačit Evropskou unií k budování právního státu. V Turecku vzniká diktatura, která bude nebezpečná jak pro turecké občany, tak pro okolní země – a my bychom za to neměli Erdogana odměňovat tím, že uvolníme vízová pravidla,“ pokračoval v palbě na tureckého prezidenta host.

Dáváme hraběcí rady a děláme, že se nás krize netýká

Ostře kritizoval také situaci uprchlíků přímo v EU. „My dáváme Řekům dobré rády z České republiky o tom, jak na české hranici postavíme plot a budeme tu mít svých 150 uprchlíků měsíčně, tak si myslím, že tyto rady se budou míjet účinkem,“ poznamenal Rozumek. Větší polovina žadatelů o azyl má podle jeho názoru nárok na azyl, protože jsou ve svých domovských zemích ohroženi na životě.

Česko se to ovšem snaží zařídit tak, aby se u nás uprchlíkům ani trochu nelíbilo. „Je to záměr naší vlády i maďarské vlády, udělat to co nejtěžší a bránit se integraci těch lidí. Kdybychom byli vstřícnější, víc bychom pomáhali uprchlíkům v integraci – neziskové organizace ve spolupráci se státem – tak by ten obraz České republiky byl lepší a uprchlíci by u nás chtěli zůstat,“ byl přesvědčen host.

„Taky se říká, že bez evropských peněz už se nepostaví ani lavička v parku a státy které k nám posílají peníze, mají právo očekávat, že se budeme podílet na solidaritě,“ pokračoval. Češi se však staví jen a pouze do pozice potížistů. kteří všechno odmítají. Svou solidaritu bychom měli podle hosta projevit alespoň tím, že finančně podpoříme státy, které uprchlíky přijímají.

Pokud nebudou mít lidé legální cesty, jak se dostat do bezpečí, o to víc budou na uprchlické krizi vydělávat pašeráci. Čím víc bariér Evropané postaví, tím lépe se mohou pašeráci mít. Odpovědí na tyto ilegální praktiky je zpřístupnit ty legální.

„Podle mezinárodního práva existuje pro lodi povinnost uprchlíkům pomoci a podle stejných smluv nelze běžence odvézt tam, kde jim hrozí nebezpečí. Proto je kapitáni lodí berou do Itálie a ne do Libye,“ opakoval Rozumek.

Lži o migrantech

„Bojím se, že se znovu blížíme k vládě jedné silné strany, a bohužel ta uprchlická karta je používána k tomu, aby byla upevňována moc,“ strachoval se host. Za jednu z rozšířených lží považuje např. tezi, že si k nám a do západní Evropy uprchlíci chodí především pro dávky.

„Ty sociální dávky v tom hrají úplně minimální roli. Dávková turistika se spíš koná ze strany občanů EU, ale nemůžeme mluvit o dávkové turistice u uprchlíků ze zemí, kde probíhá válka,“ uvedl ředitel organizace. Média bohužel podobné lži recyklují, čímž u nás přiživují uprchlickou krizi bez uprchlíků.  

Stejně nesmyslné je věřit, že Maďarsko před uprchlíky ochrání plot. To naznačoval opět prezident Miloš Zeman. „To je zase nesmysl a lež, protože ty počty žadatelů o azyl v Maďarsku zase stoupají. Takže to je spíš snaha vyvolávat v lidech znovu strach v naději, že mu to pomůže v příštích volbách,“ udeřil Rozumek.

Vcelku však věří, že česká společnost není tak xenofobní, jak se to může zdát na první pohled, a pomohla by lidem ztýraným válkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…