Zeman opravdu pojede do Číny, informace serveru PL.cz se potvrzují

17.06.2015 20:25

Prezident Miloš Zeman přijal pozvání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na oslavy výročí konce druhé světové války v Číně. Pozvání dnes Zemanovi tlumočila místopředsedkyně čínské Státní rady Liou Jen-tung, která je nyní v Česku na státní návštěvě. Na sociální síti Twitter to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. O této cestě prezidenta Zemana informovaly ParlamentníListy.cz na začátku června.

Zeman opravdu pojede do Číny, informace serveru PL.cz se potvrzují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Pan prezident přijal pozvání svého čínského protějšku na návštěvu ČLR (Čínské lidové republiky) u příležitosti oslav 70. výročí ukončení druhé světové války," uvedl Ovčáček. Podle dřívějších informací ČTK by měl Zeman navštívit Čínu na začátku září, a právě v té době se mají čínské oslavy konat. Slavnostních akcí v Číně se mimo jiné zúčastní také ruský prezident Vladimir Putin. Kancelář ruského prezidenta to potvrdila již v březnu.

V Číně byl Zeman loni na podzim a jeho cesta tehdy vyvolala rozporné reakce. Prezident byl kritizován za prosazování ekonomických zájmů na úkor lidských práv, za jejichž porušování bývá Čína kárána. Ostrou reakci také vyvolal Zemanův návrat do Česka soukromým letadlem PPF. Zemanovi příznivci naopak vyzdvihovali ekonomické přínosy cesty. Podobně rozporuplné reakce vyvolala Zemanova cesta na letošní květnové oslavy konce druhé světové války v Moskvě, kde se český prezident setkal s Putinem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…