Zeman podepsal rozpočet na příští rok, má schodek 112 miliard

22.12.2013 18:02

Prezident Miloš Zeman v neděli podepsal státní rozpočet na příští rok, který počítá se schváleným schodkem 112 miliard korun. Sdělil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman podepsal rozpočet na příští rok, má schodek 112 miliard
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Ostravě

Rozpočet ve čtvrtek schválila sněmovna podle návrhu úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Poslanci současně změnili rozpočet na letošní rok. Snížili jeho celkové příjmy a výdaje shodně o 4,4 miliardy korun, schodek zůstal stejný. 

Rozpočet na rok 2014, jehož schodek má proti letošku vzrůst o 12 miliard, podpořilo ve Sněmovně 109 poslanců, proti jich bylo 39. Hlasovali pro něj poslanci vznikající vládní koalice, tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Bývalé vládní strany ODS a TOP 09 byly proti, komunisté a poslanci Úsvitu se zdrželi.

Příjmy rozpočtu se proti hospodářskému plánu schválenému na letošek zvýší o 18,5 miliardy na jeden bilion a 99,3 miliardy korun. Výdaje vzrostou o 30,5 miliardy na bilion a 211,3 miliardy korun. Kvůli navrženému schodku chce vláda vydat dluhopisy v objemu téměř 114 miliard korun.

Rozpočet kritizují TOP 09 a ODS, podle nich otáčí předchozí trend snižování rozpočtových schodků a není prorůstový. Naopak předseda a pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokládá rozpočet za lepší, než byly za vlád, v nichž figuroval exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle ministra financí v demisi Jana Fischera rozpočet vychází z návrhu předešlého kabinetu.

Snížení celkových příjmů a výdajů v letošním rozpočtu souvisí s letošní aukcí kmitočtů, kterou uspořádal Český telekomunikační úřad. Příjmy z této aukce ve výši sedmi miliard měl ve svém letošním rozpočtu, ale dostane je až v příštím roce. Tomu bylo nutné letošní rozpočet přizpůsobit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…