Zeman pro PL: Čínské firmy se mohou přihlásit do tendru na dostavbu Temelína

02.04.2016 14:49

Čínské firmy by se mohly podílet na dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Do tendru se může přihlásit kdokoliv, uvedl pro ParlamentníListy.cz prezident Miloš Zeman. Ten se již dříve vyslovil, že čím více uchazečů v tendru, tím lépe.

Zeman pro PL: Čínské firmy se mohou přihlásit do tendru na dostavbu Temelína
Foto: Hana Brožková
Popisek: Poslední den čínského prezidenta Si Ťin-pchinga strávený v Praze. Ve tři hodiny odpoledne odletěl na jaderný summit do Washingtonu

Čínský prezident Si Ťin-pching na tiskové konferenci s českým prezidentem Zemanem hovořil kromě jiného také o tom, že naše země by mohly spolupracovat rovněž v oblasti jaderné energetiky. Zeptali jsme se proto v rozhovoru Miloše Zemana, zda si umí představit, že by Číňané kupříkladu dostavěli Temelín.

„Do tendru se může přihlásit kdokoliv,“ řekl na otázku ParlamentníchListů.cz prezident Zeman. „Čína je dnes v podstatě průkopníkem nebo pokračovatelem rozvoje jaderné energetiky, má ve výstavbě nejvíce jaderných reaktorů na svém území a podílí se také na výstavbě jaderných elektráren jinde, mimo jiné ve Velké Británii elektrárna Hinkley Point, což samozřejmě dokazuje servilitu Velké Británie vůči Číně,“ dodal.

Zeman rozhodně nesouhlasí s tím, že čínské miliardy nijak nepomohou české ekonomice, jak někteří tvrdí. „Namítá se, že tyto investice nejdou do státu, ale do soukromých firem. To je ale přece v pořádku, jsme tržní ekonomika a tržní ekonomika je primárně založena na soukromých firmách. Kromě toho jsou tam i firmy státní nebo polostátní, například největší energetická firma ČEZ má bezesporu státní majoritu. Takže ta tvrzení jsou důkazem jisté idiocie a já se jimi ani nechci dále zabývat,“ vyjádřil se český prezident.

V celém rozhovoru ParlamentníchListů.cz s prezidentem Milošem Zemanem se také dozvíte, co si hlava státu myslí o kauze ukrajinské pilotky Savčenkové, kterou v Rusku odsoudili na 22 let, anebo který z českých miliardářů má nepochybný vliv na fungování České televize. Prezident také poprvé uvedl, že již má předběžně vybranou náhradu na místo náčelníka své vojenské kanceláře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…