Zeman promluvil o Karlu Gottovi, který trpí leukémií

12.09.2019 13:27

ROZHOVOR Prezident Miloš Zeman končí státní návštěvu Srbska, ve čtvrtek dopoledne se potkal se svou novinářskou delegací a zhodnotil průběh cesty. Nejvýraznějším tématem bylo sdělení, že by Česká republika mohla uvažovat o odvolání uznání nezávislosti Kosova. Zeman prozradil, jakými argumenty bude přesvědčovat ústavní činitele, aby návrh podpořili.

Zeman promluvil o Karlu Gottovi, který trpí leukémií
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zpěvák Karel Gott

Kromě otázek obchodu nebo větších zahraničněpolitických témat řešil český prezident se svým protějškem Aleksandarem Vučićem v Bělehradě i problematiku české menšiny. Krajanská komunita v Srbsku je dost široká.

Anketa

Jste pro to, aby ČR zrušila uznání státu Kosovo?

95%
5%
hlasovalo: 16791 lidí

„Jde také o Český dům v Bělehradě, postavený v roce 1928 a konfiskovaný v roce 1964, mluvil jsem o tom pak s panem prezidentem a probírali jsme i investice v obci Bela Crkva, což je obec české menšiny s českým starostou. To jsou konkrétní věci místo ujišťování se o podpoře našich krajanů,“ sdělil prezident na úvod setkání s českými novináři.

Dále zdůraznil zájem českých, ale i srbských podnikatelů o společné projekty. „Velmi zajímavé bylo byznys fórum, kde se kromě 50 českých účastníků přihlásilo 190 srbských účastníků. Svědčí to o nikým neorganizovaném zájmu,” podotkl.

Hlavním tématem tiskové konference byla nicméně otázka Kosova, která rezonovala celou prezidentskou návštěvou. „Znáte můj dlouhodobý vztah ke Kosovu, takže nepřekvapí, že jsem se vyjádřil,“ začal prezident.

„Argumenty jsou dva. Za prvé, Poslanecká sněmovna svého času přijala usnesení vyzývající českou vládu, aby neuznávala Kosovo. Jan Hamáček, který byl iniciátorem tohoto usnesení, mi to dokonce včera ukazoval. Pro toto usnesení hlasovala téměř celé Sněmovna, pouze asi 15 poslanců se zdrželo. Topolánkova vláda nerespektovala usnesení Sněmovny a na svém výjezdním zasedání v Teplicích pan Schwarzenberg prosadil uznání Kosova,“ připomněl Zeman.

Znáte současný postoj haagského tribunálu, kvůli kterému rezignoval kosovský premiér. Tribunál stále vyšetřuje údajné válečné zločiny na kosovském území, ať už se to týkalo třeba odebírání orgánů a dalších zločinů. Mohu doporučit i knihu Carly del Ponteové, která o zločinech UČK psala. Musíte uznat, že pokud jsou vedoucí politici počínaje premiérem vyšetřováni pro válečné zločiny, je to něco jiného, než kdyby byli vyšetřováni za třeba hospodářské delikty,“ sděloval prezident republiky.

Miloš Zeman podle svých slov předpokládá, že na poradě ústavních činitelů se pokusí uvedené argumenty uplatnit. „Buď se mi to podaří, nebo se mi to nepodaří,“ sdělil.

Zástupci kosovsko-albánské vlády po úterních výrocích českého prezidenta zrušili svou účast na summitu V4 a zemí západního Balkánu v Praze. Podle prezidenta o nic nejde. „Já jsem také nepozval Hašima Thačiho na setkání prezidentů, ale srbský prezident tam bude,“ sdělil Zeman s tím, že kdy jindy než při návštěvě Srbska byla ideální příležitost téma oduznání Kosova otevřít.

Prezident Zeman dále konstatoval, že podporuje vstup Srbska do Evropské unie a plně respektuje rozhodnutí nevstupovat do NATO. K tomu v úterý srbský prezident řekl, že země zůstane neutrální a do Aliance nikdy nevstoupí. „Rány našeho lidu z roku 1999 nejsou zaceleny,“ sdělil Vučić.

„Přál bych, aby se dokázali (Srbsko a Kosovo, pozn. red.) dohodnout na kompromisu. Upozorňuji ale například na stoprocentní cla, které Kosovo zavedlo na srbské zboží. To rozhodně nejsou kroky, které by směřovaly ke kompromisům,“ zkritizoval kosovsko-albánskou vládu v Kosovu.

Během tiskovky s českými novináři došlo i na téma OKD, kdy sněmovní vyšetřovací komise možná podá trestní oznámení na expremiéra Sobotku a exministra Milana Urbana.

„Jestliže prodáte státní podíl za 4 miliardy a obratem ruky je tento podíl koupen za 9 miliard, pak čistý vývar je pět miliard a každému člověku se vkrádá podezření, že se na tomto vývaru někdo přiživil,“ okomentoval to Zeman.

Hlava státu se vyjádřila i k nejnovější zprávě týkající se Karla Gotta. Mistr totiž zveřejnil zprávu, že trpí akutní leukémií.

„Dohodli jsme se s panem Gottem a jeho manželkou, že mě navštíví v Lánech, ale přišla do toho zpráva, že má zápal plic, a teď je tu další zpráva o leukémii. I vaším prostřednictvím mu mohu popřát, aby bojoval, protože podlehnout nemoci je vždy snadné a bojovat s nemocí někdy vyjde a někdy nevyjde, ale vždycky se to má zkusit,“ vzkázal mistrovi prezident Zeman.

Karel Gott v roce 2009 dostal od tehdejšího prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy. Zeman přislíbil, že by Gottovi mohl udělit vyšší státní vyznamenání, jenže jedním dechem dodal, že tak zřejmě učiní až příští rok, protože seznam letos vyznamenaných osobností je již uzavřen.

Došlo také na téma Číny, která zrušila vystoupení některých českých uměleckých souborů. „Primátor Hřib zasel vítr a my všichni teď sklízíme bouři. Nedomnívám se, že je rozumné rušit kulturní akce, ale na druhé straně musím respektovat, že jde o odvetu za to, že může prezentovat nezávislou pražskou zahraniční politiku, která není politikou jedné Číny. Jistě víte, že politika jedné Číny je v České republice aplikována všemi vládami a téměř všemi zeměmi v čele se Spojenými státy. Pražská radnice je poněkud na špatné cestě,“ uvedl Miloš Zeman.

Český prezident je v Bělehradě na státní návštěvě po pěti letech. Srbové si Zemana mimořádně cení. Jeho návštěvě věnovala místní média nebývalý prostor, Bělehrad byl celý ozdoben českými státními vlajkami. Návštěva českého prezidenta výrazně rezonuje i mezi řadovým srbským obyvatelstvem.

Významným tématem Zemanových bělehradských jednání byl obchod. Hlavu státu do srbské metropole doprovodila početná podnikatelská delegace vedená šéfem Hospodářské komory. Dorazili také čtyři čeští ministři. Jde o šéfy resortů vnitra, obrany, průmyslu a obchodu a dopravy. Součástí delegace je i poslanec a šéf meziparlamentní skupiny Česko–Srbsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…