Zeman prý kuje plány, jak se zbavit Sobotky. Pomoci mu má Babiš

19.04.2014 14:27

Prezident Miloš Zeman doufá, že šéf hnutí ANO, místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš by mu mohl pomoci oslabit premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Uvedl to server Novinky.cz ve spolupráci s deníkem Právo.

Zeman prý kuje plány, jak se zbavit Sobotky. Pomoci mu má Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Podle informací Práva se Zeman se svými názory netají před svými blízkými spolupracovníky. A právě ti tvrdí, že se prezident stále nezbavil zášti vůči Sobotkovi, která pramení z prezidentských voleb před jedenácti lety.  Podle jeho názoru navíc není silným lídrem.

Zatímco dříve patřil Zeman ke kritikům Babiše, nyní ho už opakovaně veřejně pochválil. Naposledy za jeho dohodu kolem dolu Paskov, kterou Zeman označil za mistrovský kousek, neboť vyjednal pomoc v poloviční výši proti zamýšlené částce 1,1 miliardy korun.

Jak uvádějí zdroje blízké prezidentovi, Zeman tak usiloval zejména o to, aby ministra financí pozitivně upozornil. Jenže jeho plán na oslabení Sobotky nemusí vyjít, Babiš totiž často jedná impulsivně a rozhoduje se podle momentální situace.

„Ne, ne,“ odpovídá Babiš důrazně na otázky, zda se s prezidentem radí o politice. Připouští ale, že Zemanova chvála je mu příjemná.

Jak upozorňuje Právo, po evropských a podzimních komunálních a senátních volbách by v případě neúspěchu sociální demokracie mohli právě babišovci rozšířit svůj vliv i do nižších pater politiky. A to by mohlo opět vzedmout tlak na Sobotku, aby opustil svou vedoucí funkci ve straně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…