Zeman rozmetal neziskovku. Izrael? Lipavský ať raději nečte

02.02.2022 20:44

Prezident Miloš Zeman zaslal dnes svému izraelskému protějšku Jicchaku Herzogovi dopis kvůli „znepokojivému“ dokumentu lidskoprávní organizace Amnesty International. V něm uvedla, že Izrael uplatňuje vůči Palestincům apartheid. Její slova byla jako voda na mlýn českému ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti). Česká hlava státu ale postoj mezinárodní organizace tvrdě odsoudila.

Zeman rozmetal neziskovku. Izrael? Lipavský ať raději nečte
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

 

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
Organizace Amnesty International ve středu zveřejnila zprávu, v níž obvinila Izrael z toho, že vůči Palestincům uplatňuje režim apartheidu, který je založen na politice „segregace, vyvlastňování a vyloučení“ a představuje zločin proti lidskosti.

Pro českého proizraelského prezidenta Miloše Zemana její stanovisko bylo silným impulzem, aby zkontaktoval izraelského prezidenta a vyjádřil mu z tohoto hlediska v izraelsko-palestinském konfliktu svou podporu.

„Vážený pane prezidente, dostal se ke mně znepokojivý dokument mezinárodní organizace Amnesty International s názvem ‚Izraelský apartheid proti Palestincům: Krutý systém nadvlády a zločinu proti lidskosti‘.

Jsem zcela zděšen tak výrazným antisemitským postojem a zcela odsuzuji takové jednostranné výroky. Vyjadřuji Vám, pane prezidente, v této věci svou plnou podporu,“ píše prezident Miloš Zeman izraelské hlavě státu v dopise, jenž zveřejnil Hrad na svém webu. V minulosti Amnesty International kritizovalo také Česko za diskriminaci i xenofobii. Hrad kritiku označil za „blábol“.

Palestinci nejnovější zprávu Amnesty International uvítali, naopak Izrael ji označil za zaujatou. USA odmítají označovat izraelské akce vůči Palestincům výrazem apartheid.

Právě v otázce Izraele se prezident Zeman rozcházel se současným šéfem české diplomacie Janem Lipavským (Piráti), původně jej pro rozporuplné názory na zahraniční politiku odmítal jmenovat ministrem. Nakonec prezident po jednání s premiérem ze svého postoje odstoupil. Zda mu byly na oplátku přislíbené nějaké vstřícné kroky, není známo, Fiala takové teze odmítal.

Faktem je, že Lipavský v době prezidentova rozhodování o jeho vládním angažmá začal svůj postoj obracet příznivějším směrem.

Můžeme připomenout, jak se necelé dva týdny před jmenováním Fialovy vlády Lipavský vydal na návštěvu izraelské ambasády. Plusové body u prezidenta jistě nasbírá svou čtvrteční návštěvou izraelské ambasády při příležitosti oslavy chanuky, které se účastnila také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Lipavský se zde setkal s izraelskou diplomatkou Annou Azari, která od srpna působí jako velvyslankyně Státu Izrael v České republice. I když přesně nevíme, co bylo předmětem jejich rozhovorů a zda se společně dotkli i česko-izraelských vztahů ve smyslu přesunu ambasády, diplomatka si na Twitteru setkání s politiky posléze velmi pochvalovala a zmínila i budoucí spolupráci.

„Byla to pro mě velká čest a potěšení vás přivítat u sebe doma. Věřím, že společně nejen dále rozvineme existující skvělé vztahy, ale vytvoříme mnoho příležitostí také ke spolupráci v dalších směrech. Těším se na ni,“ vzkázala pak Lipavskému a Pekarové Adamové později přes sociální síť.

Prezidentovi vadil především Lipavského odmítavý postoj ke stěhování české ambasády v Izraeli.

„Zřízení velvyslanectví v Jeruzalémě jako takového by bylo v rozporu s mezinárodním právem i společným postojem EU,“ vyjádřil se dříve Lipavský.

Právě tento mezinárodněpolitický krok však dlouhodobě Miloš Zeman prosazuje, dokonce jej považuje za jednu z vlajkových lodí diplomacie Hradu. Na Izrael se zkrátka prezidentovi nesahá. Není to proto tak dlouho, co jsme mohli slyšet jeho slova o tom, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády Petra Fialy. Spolu s tím samozřejmě vyvstala celá řada diskusí o tom, jak to s prezidentským právem veta ve skutečnosti je.

Českou republiku pojí s Izraelem dlouhodobé, nadstandardní vztahy vážené hodnotou přátelství. Jejich původ můžeme hledat v historických vazbách za první republiky, v podobném hodnotovém nastavení a ve společných zájmech. Slovy bývalého izraelského premiéra Benjamina Netanjahua: „Izrael nemá na východní polokouli většího přítele, než je Česká republika,“ která s Izraelem udržuje dobré vztahy dlouhodobě.

Jak bylo řečeno, tyto vztahy obzvlášť prosazuje Miloš Zeman, například zmíněnou snahou o přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. O nadstandardních vztazích často hovořil také končící premiér Andrej Babiš (ANO).

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…