Zeman strhal kampaň proti restitucím: Je to jak za protektorátu!

10.08.2012 15:55

Miloš Zeman, bývalý předseda vlády a nyní jeden ze spolufavoritů prezidentské volby, se ostře vyjádřil ke kampani své bývalé strany proti vracení majetku církvím. Připomněla mu prý protektorátní antisemitské plátky českých fašistů.

Zeman strhal kampaň proti restitucím: Je to jak za protektorátu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

Sociální demokraté dnes ústy svého předsedy Bohuslava Sobotky odmítli, že by svými plakáty vyobrazujícími ruku v sutaně, deroucí se po měšci s penězi, chtěli urážet církve. Bojují tím prý pouze proti politice Nečasovy vlády.

Bývalému předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi však podle serveru Novinky.cz tato kampaň připomněla hrubě antisemitský plátek Árijský boj z doby protektorátu. „Za seriózní argumentaci nepokládám plakáty, které nápadně připomínají karikatury z Árijského boje, Vlajky nebo Dikobrazu 50. let,“ okomentoval plakáty v pátek pro Právo.

To připomíná, že Árijský boj byl za nacistické okupace týdeníkem, vydávaným Protižidovskou ligou. Vlajka byla periodikem českých fašistů.

Z moderních dějin podle Zemana plakáty svou úrovní navazují na někdejší slavnou kampaň premiéra Stanislava Grosse, který skrze billboardy občany přesvědčoval, že je sociální demokrat a myslí to upřímně. „Soc. dem. již jednou vyvěsila billboardy se sdělením, že jistý politik to myslí opravdu upřímně. A zdá se, že v této tradici pokračuje,“ řekl doslova bývalý předseda sociálních demokratů.

Ohledně církevních restitucí Zeman setrvale prosazuje uspořádání referenda. „Církevní restituce jsou natolik závažnou otázkou, že by o nich mělo rozhodovat všelidové hlasování,“ uvedl prezidentský kandidát. To by prý přimělo obě strany, aby místo prostoduchých marketingových produktů začaly seriózně argumentovat.   

„Je to politická hra, ČSSD si určitě měla zvážit, jestli to byl racionální krok nebo ne. Nechme každého občana, ať si to vyhodnotí sám,“ zkritizoval podle deníku Právo kampaň sociálních demokratů i prezident republiky Václav Klaus. Ten učinil své prohlášení před pátečním výstupem na Sněžku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…