Zeman už je v Pekingu. Do čínské metropole přijel vlakem

25.10.2014 13:07

Zásadní česká zahraničně politická událost roku, kterou státní návštěva prezidenta Zemana v Čínské lidové republice nepochybně je, pokračuje druhým dnem. Během soboty se prezidentská delegace přesunula ze západočínského Čcheng-tu do města Tijanjin. Tam došlo k podpisu dohody mezi starostou města a hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou.

Zeman už je v Pekingu. Do čínské metropole přijel vlakem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Zeman s kancléřem Mynářem v rychlovlaku do Pekingu

První den prezident s delegací strávil v západočínském centru byznysu. Patnáctimilionové město Čcheng-tu je metropolí provincie S'-čchuan. Do českých politických dějin vstoupilo již v roce 2008, když se o jeho návštěvě nadšeně rozepsal tehdejší opoziční lídr Jiří Paroubek.

Prezident zde rovněž pohovořil o významu města pro celou Čínu, když se účastnil zahájení Západočínského mezinárodního veletrhu.

Zde si prohlédl i stánky českých podnikatelů, například společnosti Škoda, která přímo v Číně vyrábí speciální prodloužený model vozu Yeti. Přitom mluvil o možnostech, které se podnikatelům nabízejí především v souvislosti s otevřením konzulátu v Čcheng-tu, jež české Ministerstvo zahraničních věcí chystá.

Politici však podle něj nemohou podnikatelům pomoci se vším. Něco si zkrátka musí zajistit sami. „Zaprvé to je získat partnery a za druhé získat odbyt. Protože když si sami neumíte získat partnery a sami si neumíte získat odbyt, tak jste naprosto k ničemu a příště nelezte do prezidentského letadla. Jinými slovy chci všem úspěšným podnikatelům popřát, aby tady na veletrhu při dalších jednáních nalezli co nejvíce spolehlivých a platících partnerů,“ řekl Zeman.

Vlakem do Pekingu

V sobotních ranních hodinách se pak prezident v doprovodu ministrů Jana Mládka a Svatopluka Němečka, kteří jej na cestě doprovázejí, přesunul leteckým speciálem do města Tijanjin. Ten se nachází zhruba tři sta kilometrů od metropole Pekingu. Proto prezident při následné cestě do hlavního města nepoužil svůj letoun, ale jel rychlovlakem.

Ve městě Tijanjin se ale ještě předtím setkal s místní tajemnicí Komunistické strany a rovněž se starostou města. Prezident hovořil především o možnostech českých firem, které by se na místním trhu mohly úspěšně uchytit. Například v oblasti výroby malých a středních letadel. V této souvislosti bylo dohodnuto rovněž školení čínských letců v České republice.

V Číně též úspěšně působí úvěrová společnost Home Credit ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Toto podnikání má souvislost právě s městem Tijanjan, kde čínská pobočka Home Creditu sídlí. S představiteli společnosti se prezident Zeman setkal během odpoledne.

Neděli pak hlava státu stráví v Pekingu, kde se zúčastní především Česko-čínského podnikatelského fóra. Pořadatelem debaty bude centrální banka Bank of China. Dále se Miloš Zeman zúčastní debaty s univerzitními studenty.

V pondělí pak prezidentská návštěva vyvrcholí, když bude Miloš Zeman přijat nejvyššími představiteli Čínské lidové republiky. Na tato setkání si prezident chystá i dary pro čínské představitele, o kterých již ParlamentníListy.cz informovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…